I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong

Svenska råvaror har det lilla extra. Ofta är de både smakrika och prisvärda men är framförallt ett gott val för miljön. När den svenska skörden inte räcker till visar vi europeiska råvaror när de är som bäst.

Upptäck Månadens skörd
  1. Januari

    Svenska råvaror har det lilla extra. Ofta är de både smakrika och prisvärda men är framförallt ett gott val för miljön. Nu när det i januari är tomt på svenska primörer lyfter vi de småbladiga sallatssorter som finns året om.!


    » Gul lök

    SÄSONG: Juli-april
    En universell matlagningslök med skarp smak som blir sötare vid tillagning. Används som läcker umamibas i alla sorters grytor, såser och soppor, eller som karamelliserad topping. Förvaras mörkt och svalt.

    Härifrån Sverige

    » Vitkål

    SÄSONG: Maj-mars
    En krispig och mild kål som är klassisk i pizzasallad, men gör sig också bra i gratäng tillsammans med lagrad ost. Håller länge i kylen. Delade kålhuvuden förvaras bäst i en plastpåse för att inte torka ut.

    Härifrån Sverige

    » Nyskördade morötter

    SÄSONG: Juni–april
    En söt och knaprig rotfrukt som kan ta plats i allt från puréer och soppor till marmelader och saftiga kakor. Paras gärna ihop med kardemumma, apelsin, äpple och persilja. Förvaras i påse med lufthål i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Blodapelsin: Tarocco

    SÄSONG: December-mars
    FRÅN: Italien
    En sötare blodapelsin från Italien med mindre rodnad i fruktköttet. Passar bra i varmrätter med fänkål, rödbeta, anka eller torsk. Även i nötiga, glassiga eller gräddiga desserter. Förvaras i kylskåp.



    » Apelsin: Lane Late

    SÄSONG: Oktober–januari
    En senmognad variant från Spanien med en knappt synlig ”navel” på utsidan. Medan skalet är slätt är fruktköttet otroligt sött och saftigt. Passar med vaniljglass, att pressa till juice eller i grönkålssallad med granatäpple. Håller bäst i kylen.



    » Palsternacka

    SÄSONG: Juli-juni
    En morotsliknande rotfrukt med kryddig smak. Används till soppor och puréer, eller som friterat tillbehör till proteinet. Kan även ugnsbakas med parmesan och dragon. Förvaras löst i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Rubiola

    SÄSONG: Oktober-maj
    En frisk och mycket god frukt med hög sötma och syrlighet. Rubinola passar fint i sallader och i söta pajer och det är en utmärkt sort att använda till chutney, mos och must. Trivs bäst i grönsakslådan i kylen

    Härifrån Sverige

    » Grön kiwi

    SÄSONG: Året runt
    FRÅN: Nya Zeeland och Italien
    Smaken är tropiskt söt med ett syrligt sting, ungefär som en blandning mellan exotisk frukt och citrus. Dela och ät med sked eller använd till tårtor, fruktsallader och andra desserter. Förvaras i kylen.




    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari


    » Jordgubbar: Bonbon

    SÄSONG: December-maj
    FRÅN: Spanien
    Bonbon betyder godis på franska och vi förstår varför denna spanska jordgubbe fått just det namnet. Den här röda gubben är en av de sötaste vi har och gör sig bra i allt från bakverk till en kryddig salsa. Förvaras i kylen.



    » Schalottenlök

    SÄSONG: September-juli
    En fin liten lök som ofta är uppdelad i klyftor innanför skalet. Den har en karaktäristisk men mild smak som inte tar över när den används. Använd den i allt från smöriga såser till mustiga grytor. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Kålrot

    SÄSONG: Året om
    Kålroten har en lite speciell, sötaktig smak som ger karaktär till mos, grytor och rotsaksblandning i ugn. Kombinera gärna tillsammans med smakkompisarna anis, lakrits och potatis. Trivs bäst i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Rosmarin

    SÄSONG: Året om
    Rosmarin har en kraftig, söt och lite bitter smak som gör att den bör användas med försiktighet. Bladen passar utmärkt till allt från fet fisk till ugnsbakade potatisklyftor. Trivs bäst i rumstemperatur när den får dricka vatten underifrån.

    Härifrån Sverige

    » Krispsallat

    SÄSONG: Året om
    En krispig sallat med mild och lite sötaktig smak, som passar som pålägg på mackan, i hamburgaren eller i wraps. Bladen ska vara krusiga och spänstiga. Förvaras i en plastpåse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Rödkål

    SÄSONG: Året om
    En krispig rödkål från Tyskland, vars smak är fyllig och påminner om vitkål. Den gör sig lika bra i en finstrimlad sallad som i en läcker wok. Delade kålhuvuden förvaras bäst i en plastpåse för att inte torka ut.



    » Äpple Frida

    SÄSONG: Januari-majl
    En svensk äppelsort vars fruktkött är fast, krispigt och lite syrligt. Passar fint i smulpaj, en krämig gröt eller i en desserttaco med mascarponekräm och vanilj. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Potatis Jazzy

    SÄSONG: September–april
    Jazzy är en liten potatis med stor personlighet som bjuder på en mild och nyanserad smak. Koka, stek, rosta, fritera och lagra – den här uppskattade knölen har många givna platser i maten. Förvaras bäst i kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars


    Blåbär

    SKÖRDETID: December–maj
    FRÅN: Spanien
    De små söta blåbären är rika på C-vitamin och ska kännas fasta och ha ett tjockt skal med vaxliknande hinna. Blåbär passar i desserter, bakverk, smoothies eller i frukostfilen. Trivs bäst i kylen.




    Jordgubbar: Calinda

    SKÖRDETID: December–maj
    Calinda är en spansk, söt och saftig gubbe med tydlig doft och lång eftersmak. Utöver att ätas med socker och grädde, passar dem att marinera i lime och använda i sallader och mat. För längre livslängd förvara dem i kylen.




    Äpple: Santana

    SKÖRDETID: November–mars
    Santana är ett gott, fast äpple med vacker rödskiftande kind på grön botten. Det söt- syrliga äpplet är gott att ha i sallad eller varför inte göra en äppelcidervinäger på det? Förvaras gärna svalt.




    Kruspersilja

    SKÖRDETID: Växthusodlad året runt
    Kruspersilja har en mörkgrön färg och passar bra till klassiska husmansrätter, som krydda i dressingar, potatis- och svamprätter, gurk- inläggning eller som garnering. Trivs bäst i ljus och svalt.




    Portabello

    SKÖRDETID: Året runt
    En fullvuxen kastanjechampinjon med fyllig och intensiv karaktär. Ska ätas tillagad och det fasta och matiga köttet passar bra att smörsteka, stuva, göra sås av eller blanda i pastarätter. Trivs svalt i kylen.




    Kålrot

    SKÖRDETID: Juli–maj
    Kålrot har en lite speciell, sötaktig smak som ger karaktär till mos, grytor och rotsaks- blandningar i ugn. Roten är rik på C-vitamin och ska vara fast med ett friskt skal utan rynkor. Förvaras långt ned i kylen.




    Rotselleri

    SKÖRDETID: Året runt
    Rotselleri har god och lite sötaktig smak med mycket karaktär. God i soppa, gratänger, stuvningar och att rosta i ugn. Skalet ska vara friskt utan rynkor och roten fast. Förvaras i kylen.




    Gul lök

    SKÖRDETID: Juli–april
    Rå, gul lök är smakrik och har skarp smak men vid tillagning blir den genast mild och sötare. Gul lök används till de flesta av mat- rätter vilket gör den till en av de vanligaste råvaror i svenska hem. Mår bäst i svala rum.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April


    Citron

    SKÖRDETID: Oktober–juli
    Denna spanska citron är frisk och intensivt syrlig. De vanligaste sorterna i handeln är Vernas och Primofiori. Citron passar som smaksättare till allt från fisk, i såser, dressingar, desserter till glass och bakverk. Förvaras i rumstemperatur.




    Rund tomat

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    En allroundtomat som smakar milt med toner av umami och har en fin, syrlig avrundning. Perfekt till bruschetta, gazpacho och att baka på grillen serverad med burrata, olivolja och färsk basilika. Förvaras i rumstemperatur.




    Ramslök

    SKÖRDETID: Februari–juni
    Smakar som en blandning av vitlök och gräslök och är släkt med båda. Både blad, blommor och stjälkar är ätbara. Passar i rätter där du vill ha en lätt vitlökssmak. Finhacka i sallad, grytor, färssåsen eller omeletten. Förvaras i kallt vatten, gärna utomhus.




    Päron: Migo

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    Nederländska Migo smakar sött, är saftigt och krispigt, utan att vara kladdigt. Passar som mellanmål men är också gott att använda i en efterrätt, sallad eller marmelad. Förvaras gärna i en fruktskål i rumstemperatur.




    Dill

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    En klassisk krydda under den svenska våren och sommaren. Passar utmärkt till gravad lax, stuvad potatis eller i en kall sås. Förvaras ljust och svalt, gärna i ett glas vatten. Torkad dill är ingen höjdare, men i frysen klarar den sig fint.




    Gurka

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    En folkkär grönsaker som till största del består av vatten. Har en mild smak och saftigt, krispigt kött. Är god i sallad, tzatziki eller att dippa. Ska förvaras svalt. Längst ner i kylen är att föredra. Behåll gärna plasten på för längre hållbarhet.




    Jalapeño

    SKÖRDETID: Året runt
    FRÅN: Nederländerna och Spanien
    Jalapeño har en frisk, fyllig och lite kärv smak med saftigt fruktkött. Den är medelstark till mycket stark och ger hett sting till maten. Hacka smått och använd i salsan till tacokvällen. Röd jalapeño är något sötare, men den gröna är vanligast i handeln.




    Rädisa

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Nederländerna
    Krispiga små munsbitar med fräsch och lite pepprig smak. Äts gärna råa eller picklade, till smakrika ostar och våriga sallader med örtig dressing. Håller bäst i kylen utan blast.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    Maj bjuder på en parad av svenska, goda primörer. Ta vara på den första försommarkörden. Låt våren smaka!


    » Aprikos

    SÄSONG: Maj–augusti
    En liten luden gulorange frukt som importeras från Spanien. Smaken är söt och lätt syrlig och fruktköttet saftigt. Aprikoser äts oftast som de är, men är riktigt goda med till exempel mozzarella. Förvaras svalt.




    » Knippmorötter

    SÄSONG: Mars–juni
    Spänstigt knapriga morötter från Tyskland och Italien med en god och söt smak. Ringla över olja och rosta i ugnen. Förvara svalt för längre hållbarhet. Ett tips är att ta av blasten när du kommit hem så behåller morötterna spänsten längre.




    » Minivattenmelon

    SÄSONG: Maj–oktober
    En spansk, saftig liten vattenmelon med grönrandigt skal, vars fruktkött är milt och sött med inslag av gurka och citrus. Använd i en sallad med fetaost och mynta. Förvaras bäst längst ner i kylen.




    » Grönsallat

    SÄSONG: Året om i växthus
    Grönsallat, som även kallas plocksallat och kruksallat, har breda och sköra blad. Gör sig bäst kall som garnityr eller i sallader och passar med örter som basilika och rucola. Förvaras i kylen, och håller sig fräsch längre i sin förpackning.




    » Aubergine

    SÄSONG: Året om
    En mild grönsak, så här års från Spanien och Nederländerna, som är god att smaksätta med kraftiga kryddor. Aubergine är god att grilla, steka eller baka i ugn. Låt auberginens fruktkött dra i salt innan tillagning för att få ut vätska och balansera upp beskan.




    » Galiamelon

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Spanien
    En mindre melon från Spanien med söt och aromatisk smak. Fruktköttet är ljusgrönt eller orange och innehåller C-vitamin. Den gör sig bra i fruktsallad eller på delikatessbrickan med lufttorkad skinka. Förvaras längst ner i kylen.




    » Majrova

    SÄSONG: December–maj
    En fräsch rotfrukt vars smak påminner om en mindre pepprig rädisa. Rovan får bara växa till sig några veckor i jorden innan den skördas. God att skala och riva i råkost, eller att koka i bitar som tillbehör, gärna med lite smör och färska örter.




    » Isbergssallat

    SÄSONG: Maj–oktober
    En krispig sallat med neutral smak som passar bra som bas i de flesta sallader. De blekgröna bladen ska vara spröda och krispiga och huvudet hårt knutet. Förvaras svalt. Kombinera gärna med lite kryddigare sallatssorter.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni-augusti


    » Knipplök

    SÄSONG: Juni-september
    Nyskördad gul och röd lök som säljs med blasten kvar. Smaken är söt och mild, god att grilla eller att koka lätt och servera med smör. Hållbarheten är något kortare än hos vanlig torr lök. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Crunchita

    SÄSONG: Maj–oktober
    En mild och krispig snacksallat som smakar underbart på grillen och även rå i en sallad. Servera med örtig vitlöksyoghurt, riven parmesan och rikligt med citron. Crunchitan trivs bäst i sin förpackning i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Blomkål

    SÄSONG: Juni-november
    Kål med en mild och härlig smak, full av vitaminer och kalium som är bra för kroppen. Är god att använda i soppa, att grilla eller att ugnsbaka med vitlök, chili och curry. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Tomatmix

    SÄSONG: April-november
    Smakrika små tomater i varierande färg. Passar som tilltugg, garnering, på grillspettet eller ugnsbakade, gärna med olivolja, örter och havssalt. Förvaras helst i 10–14 grader, hellre varmare än för kallt. De förlorar smak i den kalla kylen.

    Härifrån Sverige

    » Nektarin

    SÄSONG: Maj-september
    En slät frukt från Spanien och Italien med söt och fyllig smak. Fruktköttet är gult och saftigt, med mer intensiv smak än släktingen persika. God att steka tillsammans med honung och jordgubbar och servera till glass. Förvaras i kylen.

    » Cantaloupe

    SÄSONG: Maj-oktober
    FRÅN: Spanien
    Melon av mindre modell med grönt eller orange fruktkött. Den saftiga frukten har fin och söt melonsmak som passar bra till charkuterier och rökt mat. Använd den också i sallader eller fylld med glass och bär. Förvaras helst i rumstemperatur.

    » Spetskål

    SÄSONG: Juni-december
    En typ av vitkål som, precis som namnet avslöjar, är spetsig till formen. Smaken är söt och kryddig och är god att grilla eller ugnsbaka i halvor. Förslagsvis med smör, citron, salt och peppar. Förvaras bäst i en plastpåse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Paraguayos

    SÄSONG: December–maj
    En plattare variant av persika som på sommaren kommer från Spanien och Italien. Frukten har en frisk, söt och aromatisk smak, mycket god att äta som den är eller i sallader och bakverk. Förvaras längst ner i kylen.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Savoykål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – december
    Den milda savoykålen är god att skiva tunt och förvälla, woka eller smörfräsa. Även krispig och god som råkost i sallad. Känns igen på sina krusiga, mörkgröna blad som blir ljusare mot huvudets mitt.




    » Småtomater

    SKÖRDETID: April – november
    SVENSK I BUTIK: April – november
    Saftiga med en söt och fyllig smak. Givna i sallader, att äta som de är eller lägga på grillen. Passar till grillad halloumi eller med mango, parmaskinka, salladslök och rucola. Förvaras alltid i rumstemperatur.




    » Paraguayos

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    FRÅN: Spanien och Italien
    En platt persika med vitare och fastare fruktkött. Söt, saftig och god att äta som den är eller i sallad med färska örter, mozzarella, citron och olivolja. Mognar i rumstemperatur, men förvaras bäst i kylen.




    » Odlade blåbär

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Söta och fulla av antioxidanter. De små bären platsar i pannkaka, sylt och paj, samt ger fin smak och färg till smoothies. Testa gärna blåbär på grillat bröd med färskost. Förvaras i kylen.




    » Blomkål

    SKÖRDETID: Maj – november
    SVENSK I BUTIK: Maj – november
    En klassiker med mild och härlig kålsmak som dessutom är rik på C-vitamin. Grilla den i skivor eller ugnsbaka som en vegetarisk rätt. Testa gärna en fräsch blomkålstacos med rädisor, lime och jalapeñomajonnäs!




    » Bigarråer

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Ett lite sötare körsbär som kan användas till sylt, chutney eller paj. Passar även i sallad med getost, dragon, hasselnötter och fänkål. Förvaras i kylen för längre hållbarhet, cirka två veckor.




    » Vattenmelon

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Spanien
    Läskande god att äta naturell eller i sallad. Smakar extra gott med mynta, basilika, fetaost, lime och chili. Ju mörkare fruktkött desto sötare smak. Testa att frysa in den i istärningar och lägg i drinken!




    » Potatis: Estelle

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    SVENSK I BUTIK: Maj – augusti
    Delikatessfärskpotatis med nötig smak. God att koka och äta till grillat och fisk eller i en ljummen potatissallad. Rostas gärna hel i ugn tills den blir gyllene och krispig med flingsalt, parmesan och en god olivolja.




    » Salladsärtor

    SKÖRDETID: Slutet av juni – augusti
    SVENSK I BUTIK: Slutet av juni – augusti
    Spröda och krispiga med mild och söt smak. Kan ätas råa som tilltugg eller salladstillbehör. Passar även utmärkt att grilla och servera till kött, fisk och fågel. Förvaras i sin förpackning i kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti-september

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Dill

    SÄSONG: Året om
    En mörkgrön och yvig ört som gärna sätter smak på fiskgrytor, skaldjurspasta, kalla såser, dressingar och potatissallad. Att spara dillkvistarna till potatiskoket ger fantastisk smak liksom dill i stuvad potatis. Förvaras ljust och svalt, gärna i ett glas vatten.

    Härifrån Sverige

    » Kronärtskocka

    SÄSONG: Året om
    En tistelväxt från Italien och Frankrike med mild och lite fet smak. God och enkel att koka för att sedan plocka av bladen och doppa i smör och pressad citron. Passar också med tryffelmajonnäs. Förvaras fuktigt och svalt, gärna i en plastpåse.

    » Fänkål

    SÄSONG: Juni–oktober
    Passar utmärkt till fisk och skaldjur med smaker från Medelhavet, gärna som råhyvlad och marinerad med citron, olivolja och vinäger. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Plommontomat

    SÄSONG: April-november
    En mild och söt tomat som blivit populär tack vare att den behåller sin smak och spänst vid tillagning. Passar utmärkt i en tomatsås eller ugnsbakade med mynta och pecorino. Förvaras helst i rumstemperatur.

    Härifrån Sverige

    » Plommon: Angelo

    SÄSONG: Året om
    Ett mörkrött plommon med en liten kärna från Italien. Fruktköttet är fast och krispigt med en söt smak. Passar i sylt och marmelad och är också gott att äta som det är. Mogna plommon förvaras helst svalt, gärna längst ner i kylen.

    » Salladslök

    SÄSONG: Maj-oktober
    En fin och spänstig lök som smakmässigt påminner om gul lök. Passar perfekt som helgrillad eller smörstekt till fisk, eller finstrimlad i somriga sallader. Använd hela förutom roten och eventuell blast som har torkat ut. Förvaras helst i kylen

    Härifrån Sverige

    » Zucchini

    SÄSONG: Juli-september
    En matig grön, gul eller vit gurkväxt med mycket mild smak. Tillagas gärna med medelhavssmaker som tomat och vitlök på grillen, i ugnen eller nerriven i vegetariska biffar och saftiga bakverk.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Discovery

    SÄSONG: Augusti-september
    Ett saftigt och aromatiskt dessertäpple som gärna tar plats i både söta pajer och mos med smak av kardemumma och kanel. Trivs både i och utanför kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    I september pågår potatisskörden för fullt och vi passar på att göra en potatisspecial. För med sitt näringsinnehåll, sin goda smak och många tillagningssätt är det inte konstigt att knölen förblir omåttligt populär.


    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En mild och matig svamp med fyllig champinjonsmak. Grilla hela, fräs ner i såser, eller ugnsbaka med mustiga smaker som smör, salvia, rosmarin, hasselnötter och vitlök. Förvaras i papperspåse i kylen.




    » Kantarell

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – oktober
    En gyllene smörig svamp med smak av skog. Gör sig bäst i mustiga soppor och gräddiga såser, eller serverad smörstekt med inget mer än salt och peppar. Förvaras helst i kylen alternativt torkad.




    » Majs

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – september
    En mild och söt sensommarfärsking som gärna tar plats i burritos och frittatas, kokas i kokosmjölk, steks alternativt ugnsbakas med smaker som chili, vitlök och persilja. Förvaras förslutet i kylen.




    » Potatis: Amandine

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUTIK: Året om (så länge lagret räcker)
    En avlång och fast mandelpotatissort för finsmakare, med tunt skal och gyllene färg. Smaken är smörig och fyllig och gör sig fin stekt, ugnsbakad eller kokt och serverad i en fräsch potatissallad.




    » Päron: Clara Frijs

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – oktober
    Ett sött gräsgrönt päron med fylligt och saftigt fruktkött. Passar fint i söta pajer, inkokta med kolasås, eller skivade på pizzan med ädelost, honung och valnötter. Förvaras längst ner i kylen.




    » Mango

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    FRÅN: Spanien
    En tropiskt söt frukt med smältande gyllengult fruktkött. Använd i efterrätter och smoothies med kokos och mynta, eller blanda ner i en salsa med chili, lime och koriander. Förvaras utanför kylen.




    » Zucchini

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – september
    En matig grön, gul eller vit gurkväxt med mycket mild smak. Tillagas gärna med medelhavssmaker som tomat och vitlök på grillen, i ugnen eller nerriven i vegetariska biffar och saftiga bakverk.




    » Äpple: Saga

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – februari
    En krispig och saftig äppelsort som smakar sagolikt sött. Gör sig därför lika bra i grytan med fänkål och rotfrukt som det gör i äppelpajen med syrlig citrus och kanel. Trivs både i och utanför kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    Oktober bjuder på råvaror från skog och jord. Nu är tid för gyllenbruna trattkantareller som sätter ljuvlig smak på årstidens mustiga soppor och såser. Plocka, torka och njut!


    » Steklök

    SÄSONG: September-april
    Små gula eller röda lökar som valts ut för att passa särskilt bra att använda hela i varm matlagning. Till exempel i grytor, på grillen eller att baka i ugn. Smaken är densamma som hos en stor lök. Förvaras helst i kylens grönsakslåda.

    Härifrån Sverige

    » Svartrot

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Nederländerna
    En rot som också kallas ”fattigmanssparris”, då den milda smaken påminner om sparris. Svartrot är god att servera kokt med smör och citron eller vinägrett. Passar också i grytor och att ugnsrosta. Förvaras bäst i en plastpåse i kylen.

    » Spetskål

    SÄSONG: Juni–oktober
    En god och krispig kålsort med mild och fräsch smak som är känslig för värme. Tillaga den därför snabbt så att den behåller sin spänst, till exempel genom att snabbt koka den. Spetskålen är också god att skiva rå och blanda i sallader. Förvara i en plastpåse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Jordärtskocka

    SÄSONG: September-mars
    En riktig delikatessknöl med en len, aromatisk och karaktäristisk smak. En jordärtskocka är god att äta råhyvlad med citron och parmesan eller att koka och servera med smör. Den passar också utmärkt i en gräddig soppa. Förvaras helst längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Pepparrot

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Ungern
    En klassisk rot med en stark och pepprig smak. Passar utmärkt att rivas som smaksättning i såser och servera till fisk. Förvaras bäst mörkt i kylen, gärna med lite plast omkring så att den inte torkar ut.

    » Päron: Clara Frijs

    SÄSONG: September-oktober
    Ett populärt, medelstort höstpäron med tunt gulgrönt skal. Fruktköttet är fast, saftigt med en söt smak. Goda att äta direkt men passar även att koka in med kanel och servera med chokladkräm och grädde. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Morot

    SÄSONG: Juni-april
    Knapriga rötter med söt smak som blir tydligare när moroten tillagas. Goda att knapra på som snack med dipp. Är också goda i marmelader och bakverk tillsammans med ingefära, mynta eller lime. Förvara morötterna i en påse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Saga

    SÄSONG: Oktober-mars
    Ett medelstort äpple med ljus gröngul färg och röda strimmor. Fruktköttet är saftigt. Saga är gott att äta som det är och passar utmärkt i dessert. Servera i en krämig sallad med persilja, salladslök och yoghurt. Förvara längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Tack vare en låg användning av bekämpningsmedel tillsammans med strikta regler för besprutning innehåller svenskodlat inga eller låga halter av bekämpningsmedel. Upptäck allt närodlat som är i säsong just nu.


    » Äpple: Aroma

    SÄSONG: September-februari
    Ett sprött äpple med fin balans av sötma och syra. Smaken är aningen kryddig. Gott att tugga på till mellanmål, men Aroma lämpar sig också till matlagning och desserter eftersom det behåller sin konsistens bra. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Pumpa: Muscat

    SÄSONG: Augusti-oktober
    Muscatpumpan har ett tjockt orange-rött fruktkött som är fast. Smaken är fyllig och delikat. Den kan användas i paj, soppa och marmelad, och är även god att sylta eller servera rå i tunna skivor tillsammans med lite olivolja och salt. Förvaras mörkt, torrt och svalt.

    Härifrån Sverige

    » Dadlar

    SÄSONG: Året om
    En liten frukt från Mellanöstern med mjukt och sött fruktkött som smälter i munnen. Torkade dadlar smakar sötare än färska. De färska dadlarna är goda att äta som godis eller med fil eller yoghurt. De passar också i bakning. Håller längst i kylen.



    » Sharon

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Israel
    En underbart söt och frisk frukt. Går även under namnet kaki eller persimon och kan ätas med händerna utan att skalas. Du kan också använda den i en chutney, kompott eller i en färsk fruktsallad. Förvaras i kylen.



    » Clementin: Clemenules

    SÄSONG: November-januari
    FRÅN: Spanien
    Clemenules är en lättskalad clementinsort från Spanien med sött och saftigt fruktkött som gör sig fint i både sallad och dessert. Passar extra bra med smaker som choklad, saffran, honung och lime. Håller bäst i kylen.



    » Rödbeta

    SÄSONG: Juli-maj
    En mångsidig klassiker bland rotfrukter med en mild och lite söt smak. De kan kokas, bakas i ugn, läggas in, eller till och med användas i bakning. Baka rödbetan i ugnen med getost och valnötter eller servera med smör och citron. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Discovery

    SÄSONG: Augusti-oktober
    Ett smakrikt och saftigt äpple som precis som kompisen Aroma har en fin balans mellan sötma och syra. Har ett matt, tämligen tjockt skal och ett fast vitt fruktkött som ibland har inslag av rosaröd färg. Prova att använda Discovery i en smulpaj eller i ett sötsyrligt äppelmos. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Rödkål

    SÄSONG: Augusti-januari
    För många är rödkål en självklarhet på julbordet, men den är också god finstrimlad i en sallad eller wok. Den har en fyllig och krispig smak som liknar vitkål. Huvudet ska vara fast. Om de yttre bladen är lite skadade går det bra att bara plocka bort dem. Förvaras helst längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    Svenskodlat är enastående. Visste du att våra kalla vintrar gör att angrepp av svamp, insekter och andra skadegörare minskar och så även behovet av växtskyddsmedel. Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu!


    » Brysselkål

    SÄSONG: September–mars
    Små gröna kålklimpar med knaprig konsistens och kraftig smak. Serveras gärna smörkokta eller råstekta med chili och lime. Smakar också utmärkt ugnsrostade med apelsin- och mandelsmör. Förvaras helst längst ner i kylen i sin förpackning.

    Härifrån Sverige

    » Apelsin: Navelina

    SÄSONG: Oktober–januari
    En lättskalad, söt och frisk medelhavssort, från Spanien, som drar igång apelsinsäsongen redan under hösten. Passar med vaniljglass, i smoothies eller i en grönkålssallad med granatäpplen och mandel. Håller bäst i kylen.



    » Äpple: Ingrid Marie

    SÄSONG: Oktober–april
    Ett friskt äpple med svagt syrlig smak och lätt kryddig ton. Dess porösa fruktkött gör att sorten passar extra bra i must, mos eller kompott, gärna med smaker som kardemumma, vaniljstång och kanel. Förvaras i grönsakslådan i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Småcitrus: Tarantine

    SÄSONG: December–januari
    En frisk blodtangerin från Spanien, vars smak kan beskrivas som ett möte mellan blodapelsinens syra och clementinens sötma! Ät precis som den är eller riv skalet och pressa ut juicen i en saftig vallmokaka. Förvaras i kylen för längre hållbarhet.



    » Rödlök

    SÄSONG: Juli–april
    En smakrik och sötaktig lök. Kan med fördel skivas och masseras med lite salt tills den mjuknar och sedan smaksättas med socker och vinäger. Det blir ett gott tillbehör som håller länge i kylen. Rödlök förvaras helst torrt, svalt och mörkt, exempelvis i skafferiet.

    Härifrån Sverige

    » Grönkål

    SÄSONG: Juni–februari
    En vackert krusig kål med mörkgröna blad. Tar gärna plats i en pastasås med grädde, vitlök och vällagrad ost, eller på toppen av nästintill alla vintriga rätter i form av ugnsbakade grönkålschips. Förvaras helst i plastpåse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Granatäpple

    SÄSONG: Året om
    En frukt från Iran med syrligt söta kärnor som både är vackra och goda. De är lite pilliga att peta ut, men mödan är väl värd – framför allt i en sallad med fetaost och honungsrostade rotsaker, eller på toppen av en saffranskladdkaka. Håller länge i kylen.



    » Blodapelsin: Moro

    SÄSONG: December–mars
    Siciliens mest färgstarka blodapelsin med ett djuprött kött. Smaken är fyllig och söt med inslag av hallon. Servera i skivor som toppas med honung, mynta och saffran, kanske även i sällskap av en klick vaniljglass, för en enkel men smakrik efterrätt! Trivs bäst svalt så förvaras gärna i kylen.




    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti