Rubinröda kärnor sprängfyllda med nyttigheter

Rubinröda kärnor sprängfyllda med nyttigheter

Granatäpple är en kraftfull frukt på många sätt. Den har förekommit som symbol i många kulturer och hälsofördelarna verkar bara blir fler och fler ju mer man forskar på den. Men hur använder man den?


 Genom att para ihop rätt råvaror kan du skapa smaksensationer hemma i köket. Visste du att granatäpple och getost diggar varandra?

Citron
Koriander
Mandel
Torkade aprikoser
Apelsin
Avokado
Getost

Granatäpplen växer på träd som blir sex till tio meter höga. Trädet får röda blommor som utvecklas till gra­natäpplen. Det finns även sorter som är frukt­lösa och bara odlas för de vackra blom­mornas skull. Frukten har ett läderartat skal och inuti finns flera rum med ätliga kärnor omgivna av ett saftigt rött hölje. Granatäpplen kommer ursprungligen från regionen som sträcker sig från Iran till norra Indien. Frukten har odlats i medelhavsområdet sedan antiken och odlas idag i stor utsträckning i Mellanöstern men också i Asien, Sydamerika och USA.

Syrlig och fruktig smak

Försäljningen av granatäpple har ökat stadigt de senaste tio åren. Men har du ingen aning om hur man kan använda den är du i gott sällskap. Faktum är att de ädelstensliknande kärn­orna med sin syrliga och fruktiga smak kan få många rätter att glänsa. För att du ska bekanta dig med granatäpplet har vi letat fram både vanliga och mer oväntade recept och användningsområden.

Innan vi går in på hur du kan använda frukten kan det vara bra att veta att kärnorna kan bli svåra att få ut. I alla fall utan att det slutar i kladd och trasiga frön. Men det finns knep för det mesta, så även för granatäpplen. 

Gör så här: Skär runt om frukten med en kniv, utan att förstöra kärnhuset. Vrid sedan de båda halvorna åt motsatt håll tills de lossnar. Vänd en halva upp och ned mot handflatan. Ställ en bunke under och slå på halvans skal med en träslev, så trillar alla kärnor ut hela och fina. På ica.se finns en liten film som visar hur du går tillväga. Ett annat knep är att skala granatäpplet i en stor skål med vatten. Kärnorna sjunker ner till botten, skalet till ytan och man slipper få färgstänk på kläderna!

Supergott i sallad och dessert

Så, nu är du redo att ta dig an recept och användningsområden! Vi börjar med det själv­klara: Du kan äta granatäpplekärnorna direkt. De är jättegoda precis som de är. Eller sätt piff på en vanlig sallad genom att strössla ner granatäpplekärnor. De är också en suverän ingrediens i lite mer speciella sallader. Till exempel spenatsallad med rödbetor, karamelliserade fikon och hasselnötter – och förstås generöst med granatäpplekärnor. Receptet hittar du här.

Det är också populärt att använda granatäpple i desserter. Ofta som en topping på mousse, parfait och pannacotta men också som ingrediens. Vill du göra en lite sofistikerad dessert, prova färska päronhalvor med getost, honung och granatäpple. När vi ändå är inne på något sofistikerat: droppa i några granatäpplekärnor i champagnen, cidern eller bubbelvattnet för att addera färg, smak och feststämning!  

Lite mer oväntat

Och så några mer oväntade användningsområden: Granatäpple med mynta. Koka upp vatten och granat­äpplekärnor, lägg i myntablad och låt dra i en kvart. Granatäpple gifter sig oerhört bra med oliver – trot eller ej! Något annat oväntat är granatäpple till kött. Den härliga smaken av granatäpple matchar fint med grillat kött av alla slag. Dessutom blir serveringen mycket vackrare. Och till sist en bubblare: På hemmagjord pizza (efter att du tagit ut den ur ugnen!)

Superfrukternas superfrukt?

Granatäpple innehåller mängder av vitaminer och mineral­er och är ovanligt rik på olika former av antioxidanter. Till ex­empel innehåller den flera så kallade tanniner och flavonoider, samt växtöstrogener – bland annat genistein som också finns i soja. Störst intresse tilldrar sig en tannin som heter punicalagin. 

Det har forskats en hel del om fruktens hälsofördelar. På PubMed, US National Library of Medicine National Institutes of Health finns över 1 600 vetenskapliga artiklar publicerade. Det var för drygt tio år sedan, 2005, som intresset för granatäpplets nyttigheter väcktes på allvar. I slutet på september samma år publicerades en studie utförd av en forskargrupp från Wisconsin-universitet i Madison, USA. SvD var en av många tidningar som berättade om studien och publicerade en artikel med rubriken ”Granatäpplen skyddar mot cancer”. 

I studien studerade forskarna först effekten av granat­äpplejuice på tumörceller i laboratoriet och såg att de dog. I nästa steg testades juicen på möss som bar på prostatacancer. En grupp fick då dricka vatten, en annan juice med en procent gratanäppleextrakt och en tredje med två procent. Effekten var dramatisk: Hos de möss som fått högst dos försvann eller minskade tumörerna avsevärt. Också halterna av ämnet PSA som kan mätas i blodet och som kan indikera prostatacancer sjönk markant ju mer granatäppleextrakt djuren fått.

På senare år har det även gjorts andra studier som visar att granatäpple är en frukt utöver det vanliga. Studier visar att granatäpplejuice kan vara bra för diabetiker, hjälpa vid lungcancer, skydda mot hjärtsjukdomar och ge bättre spermiekvalitet och fertilitet. Andra studier visar att granatäppleextrakt minskar inflammationer och kan vara verksamt vid artrit. Förresten, glömde vi att berätta att granatäpplena är extra fina så här års?