En underbar grönsaksbukett

En underbar grönsaksbukett

Med sin mjälla krona, matiga stjälk och förmåga att komma överens med många smakkompisar, är broccolin så mycket mer än bara en grön nödlösning på vardagstallriken. Nu tar vi ett bett i denna bukett och återupptäcker broccolins alla smakmöjligheter!
Hallon

SÄSONG

Den svenskodlade broccolin finns färsk och fin att tillgå från och med juni till början av november månad.

TILLAGNING

Den krispiga broccolin är en riktigt fin all round-gröda som är god i det mesta – wokad i asiatiska rätter, råstekt i ljumna sallader eller omeletter, nerkokad i stomp och gröna soppor, eller ugnsgratinerad som tillbehör till fiskrätten.

PASSAR MED

Fetare lite salta tillbehör som smakrika ostar, jord- och valnötter, fläsk och fet fisk. Broccolin får sig även ett smaklyft med heta toner av chili, frisk citron och rivig vitlök.

FÖRVARING

Den färska broccolin kan stå sig i upp till några veckor när den förvaras i 1–4 °C. Helst insvept i ett skydd mot uttorkning.

Broccolin är en trädformad kålväxt som odlas friskt i Sydeuropa och även i Sverige. Det gröna bukettknippet finns i många olika sorter som varierar i både färg och form, och du har säkert hört talas om dess långsmala kusin bellaverde. Men just broccolin kom till Skandinavien troligtvis redan under vikingatiden, och under de senaste decennierna har dess buketter blivit ett vanligt förekommande inslag när falukorven, fiskpinnen eller köttbullen snabbt behövde sällskap av någonting grönt. Men den ljuva broccolin är värd mycket mer än kärlek så! För lika enkel som den är att koka, är den även att göra till tallrikens smakrika stjärna.

Från topp till tå

Den gröna kålsorten spirar ur jorden en och en, omringad likt en blomkål av långa mörkgröna blad. Broccolin skördas innan de små gula blommorna hunnit slå ut från dess knoppiga krona, som har en mjuk och mild smak av kål. Den ljusgröna stjälken är härligt krispig, och under ett lite grövre lager gömmer sig ett saftigare inre. Broccolins finstämda smaker och många texturer gör hela växten riktigt fin i matlagning där krisp och spänst är a och o. Framförallt råstekt i smör, friterad med smakrik dipp, i en kryddig wok, eller till och med helgrillad och serverad med en örtig yoghurtsås. Och självklart ska stjälken med! Utan den så tappar broccolin sin tilltalande knaprighet som bokstavligen står för hälften av det goda.

Fett lätt!

För broccolin är väldigt god i sig själv och dess nyanserade smaker är lätta att locka fram. Den milda smaken passar med mycket, men den lyfter framförallt med lite extra fett eller smaksättare med sting. Därför gör den sig riktigt god gratinerad med parmesan, smörstekt i vitlök, slungad med chili, eller bara genom att pressa lite citron över de nykokta buketterna. Nej, det är faktiskt inte svårare än så att göra den snabblagade grönsaken till ett ännu läckrare tillbehör!

Förgyllande gott

Om du vill fylla moset, peston, soppan eller pannkakan med extra mycket vitamin C, kalium och folat, så är broccolin en mättande ingrediens som innehåller mycket av det goda. Dessutom håller den färska broccolin länge i kylen, perfekt att ha liggandes för att fylla både en vardagsrätt och festmåltid med färg, flärd och oemotståndlig finess.

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Oskar Arvidsson

Recept

Balanserad broccoli

Går det verkligen att fritera broccoli?
– Ja, allt går att fritera! Jag själv tycker att tempura är fantastiskt gott, och just broccolin tillför här en härlig krispighet till den något mjuka tempurasmeten. Och eftersom broccoli är en kålväxt så går den väldigt fint ihop med en dipp på ingefära, soja och lime, då kål och asiatiska smaker alltid är ett säkert kort. 

Hur har du satt smak på dina broccoliplättar?
– Här ville jag jobba med lite mer svenska smaker, som prästost, dill och citron, och skapa något till alla kommande sensommarmiddagar. Plättarna passar utmärkt till lax, och det är kul att kunna servera broccolin som något annat än bara som den är. I plättarna har jag rivit ner grönsaken lite som ett broccoliris som bibehåller grönsakens finstämda smaker.

Vad tillför vitlöken och smöret till den råstekta broccolin?
– Det är två otroligt publika smaker som aldrig kan slå snett! Broccolin har en väldigt fin smak i sig själv, och om man bara jobbar lite med den så blir det mycket godare. När man råsteker broccolin så mildras kålsmaken, och kompletteras här med en extra dimension av vitlök och brynt smör. En riktig kioskvältare till stekt fisk!

3 recept