Blomkål
· Skala av det yttersta från blomkålshuvudet med en osthyvel eller rotfruktskalare. Toppa maten med blomkålsmulet! Buketterna är goda råa med en smarrig dipsås.
· Den späda blasten är god ensam eller mixad med en sallad. Kan också strimlas och användas istället för örter.
· Låt stammen följa med när du bryner buketter, gör puré eller hyvla tunt med en mandolin och dryga ut salladen.
Potatis
· Potatis över? Gör lite mos, soppa eller potatisplättar av den!
· Om din överblivna potatis börjat gro kan du plantera den och få en alldeles egen potatisplanta. Det finns vissa potatissorter som är särskilt lämpliga för detta.
· Kokt potatis som blivit över förvaras bäst i kylen och klarar sig i minst fem dagar.
· Potatisskalet kan du fritera till krispiga och goda chips. Men se till att skrubba potatisen noggrant så att ingen jord är kvar!
Banan
· Pröva att lägga bananerna i frysen tills de är hårda. Därefter mixar du dem till en härlig, nyttig och läskande glass.
· Skiva bananerna och frys in dem. De håller fint i 2 – 3 månader och kan lätt användas till allt från glass och matlagning till smoothies och mellanmål.
· Att baka bröd eller banankaka på bruna bananer är en läckerhet. Se www.ica.se/recept för goda tips. Det bästa av allt: Kakan blir bara godare – ju brunare bananerna är!
· Pannkakor gjorda på bananer är både lätt, gott och mättande. Se ica.se/recept för tips på hur du gör dem.
Kiwi
· Skalet är fullt av C-vitaminer och går bra att äta. Skiva kiwin tunt, så blir skalet enklare att äta.
· Fruktköttet äts vanligen med sked eller skivas i fruktsallader. Det går också bra att ha som pålägg på en smörgås med färskost.
· Saften från kiwi kan användas i marinader för att möra kött.
Citron
· Riv ner ytterskalet i dressingar eller marinader. Du kan också göra lemoncurd av den till tårtor och scones.
· Hacka fruktköttet och använd det som smaksättare till fiskrätter
· Pressa saften i en liter vatten så får du en syrlig och svalkande måltidsdryck.
Broccoli
· Mixa ned bladen i en god och grön smoothie.
· Skär den krispiga stammen i mindre bitar och koka tillsammans med buketterna. Du kan också syra stamdelarna i ättika, socker och vatten.
· Tvätta blasten och finhacka ned den i en sås.
· Koka buketterna och använd i sallad, paj, soppa, gratäng eller mixa dem till en kräm.
Rödlök
· Blasten på färskskördad rödlök kan hackas och användas som salladslök
· Strimla, torka och mortla blasten och använd i ett hemmagjort löksalt.
· Rosta hel rödlök i ugnen tillsammans med andra ugns- bakade grönsaker
· Picklad rödlök är enkelt att göra själv med ättika och socker.
· Skalet kan användas för att färga ägg eller färga textilier med.
Morot
· Morotens blast kan användas till pesto, tapenade eller gremolata. Tvätta blasten ren innan du använder den.
· Om skalet inte är för grovt och moroten är ekologisk så behöver du inte skala den. Grövre skal kan rostas i ugnen med olja, örter, peppar och salt.
· Har moroten blivit slapp? Prova att lägga den i riktigt kallt vatten så kanske den piggnar till!
Rotfrukt
· Morots – och rödbetsblast – Man kan stoppa det mesta i grönsaksjuicen, så även blast och blad. De är även goda i en pesto, i pajen eller blandat med sallad om den är färsk. Rödbetsblasten kan fräsas i smör på samma sätt som mangold och spenat.
· Rotselleri/Palsternacka – Låt potatisen vila och servera ett rotselleri- och palsternacksmos. Morötter är också gott i moset.
· Palsternacka – skala inte späda exemplar utan ugnsrosta med skalet på – det är minst lika gott!
· Frys in grönsaksrens och skal och häll ner detta när du gör egen buljong.