Rätt på råvaran

Rätt på råvaran

Här samlar vi alla smaksäkra recepttrios som vi tar fram baserat på en utvald råvara i säsong. Vilket tillagningssätt eller smakkombination blir din favorit? Varsågod, och låt dig inspireras!

Upptäck Månadens skörd

Jordgubbar


SÄSONG
Den svenska säsongen pågår mellan maj och september.

TILLAGNING
Ät dem precis som de är, grilla med vit choklad i aluminiumfolie eller koka till kräm. Det är även gott att servera limemarinerade jordgubbar med mynta och mascarponeost.

PASSAR MED
Ingefära, vanilj, kokos, choklad, mjölk, melon, lime, rabarber, apelsin, citron, mynta, basilika, listan kan göras lång! 

FÖRVARING
Färska jordgubbar förvaras helst osnoppade i kylen. 

3 recept

Rabarber


SÄSONG
Svensk rabarber kan skördas från slutet av april till en bit in i augusti.

TILLAGNING
Rabarber fungerar utmärkt att koka till kräm och saft, göra chutney av eller lägga på grillen. Tunnhyvlad och marinerad med honung, citron och olja ger rabarbern en fräsch syra till salladen.

PASSAR MED
Söta smaker som honung och ljus sirap som balanserar upp syran, samt jordgubbar, vanilj, kardumma och mandel. 

FÖRVARING
Håller sig fin i kylskåpet i ungefär en vecka. För längre hållbarhet: Skär upp i bitar och frys in.

3 recept

Sparris


SÄSONG
Den svenska sparrisen har en kort och intensiv säsong från april till juli.

TILLAGNING
Sparris har alla möjligheter. Den går att koka, grilla, ugnsbaka, steka, woka och lägga in.

PASSAR MED
Citron, anis, lakrits, parmesanost och vitlök. Sparrisen är också glad i fisk. Allt från lax, makrill och tonfisk till rödspätta och sill.

FÖRVARING
Skär av en bit av den nedersta hårdare delen på sparrisen och sätt i ett glas vatten i kylskåpet, då kan den hålla sig fin i flera veckor.  

3 recept

Svartkål


SÄSONG
Svenskodlad svartkål finns i butik mellan juni och december.

TILLAGNING
Finstrimlas gärna och steks i smör, ugnsrostas, eller ångkokas med en god buljong.

PASSAR MED
Asiatiska eller italienska smaker som vitlök, pecorino, getost, citron, rödlök och tomat.

FÖRVARING
Förvara i kylen i 4–8 °C i en vatten- stänkt plastpåse.

3 recept

Blodapelsin


SÄSONG
Blodapelsinens säsong är kort. Frukten skördas under den sena hösten och finns i butik från december till och med mars.

TILLAGNING
Den går att äta precis som den är i fint uppskurna klyftor, och fungerar perfekt till ugnsbakad soyamarinerad spetskål, tjusigt filead i en grönkålssallad eller som dessert med krämig mascarpone.

PASSAR MED
Fungerar bra tillsammans med kött, fågel eller fisk. Fänkål, morot och rödbeta är Taroccons smakkompisar och örtmässigt blir den fantastiskt god med timjan och dragon. I en dessert tar den gärna plats med italiensk färskost och nötter.

FÖRVARING
Svalt och mörkt. Förslagsvis i ett kylskåp eller i matkällare. Ska du göra juice på dem – låt ligga en stund i rumstemp- eratur innan.

3 recept