Matallergier

Matallergier

På dessa sidor hittar du information om de vanligaste livsmedelsallergierna och deras symtom och orsaker, vilka livsmedel och maträtter som kan innehålla känsliga ämnen samt hur man läser en innehållsförteckning. Dessutom får du konkreta förslag på alternativa varor.

Laktosintolerans

Laktosintolerans är en av de vanligaste födoämnesallergierna. Det orsakas av laktos, som är mjölkens socker och ett kolhydrat som finns i alla mjölkdrycker.

› Laktosintolerans
ICA Glutenfritt

Glutenintolerans & Celiaki

Glutenintolerans, celiaki, är en autoimmunsjukdom som orsakas av vissa proteiner i vete, råg och korn.

› Glutenintolerans & Celiaki

Mjölkproteinallergi

Mjölkprotein finns i alla sorters mjölkprodukter. Mjölkproteinallergi är vanligast hos små barn, men förekommer även hos vuxna.

› Mjölkproteinallergi

Nötallergi

Nöt- och jordnötsallergi är en vanlig födoämnesallergi som kan ge upphov till allvarliga symtom hos den drabbade.

› Nötallergi

Sojaallergi

Soja- och baljväxtallergi uppstår när kroppen bildar antikroppar mot proteinet i sojabönor och andra baljväxter.

› Sojaallergi

Fisk- och skaldjursallergi

Fisk- och skaldjursallergi är en ovanlig men relativt allvarlig allergi som orsakas av fisk- och skaldjursproteiner.

› Fisk- och skaldjursallergi

Äggallergi

Äggallergi gör den drabbade känslig mot all mat som innehåller ägg. Oftast försvinner äggallergi i skolåldern.

› Äggallergi
Allergi och intolerans - pollen

Korsallergi

Korsallergi innebär att man reagerar på födoämnen som man normalt inte är allergisk mot.

› Korsallergi

Framhävande av allergena ingredienser

Allergena ingredienser måste enligt en ny lag tydligt framhävas i förpackningarnas ingrediensförteckning.

› Framhävande av allergena ingredienser