Matallergier
Matallergier
På dessa sidor hittar du information om de vanligaste livsmedelsallergierna och deras symtom och orsaker, vilka livsmedel och maträtter som kan innehålla känsliga ämnen samt hur man läser en innehållsförteckning. Dessutom får du konkreta förslag på alternativa varor.
Laktosintolerans är en av de vanligaste födoämnesallergierna. Det orsakas av laktos, som är mjölkens socker och ett kolhydrat som finns i alla mjölkdrycker.
› Laktosintolerans
Mjölkprotein finns i alla sorters mjölkprodukter. Mjölkproteinallergi är vanligast hos små barn, men förekommer även hos vuxna.
› Mjölkproteinallergi
Nöt- och jordnötsallergi är en vanlig födoämnesallergi som kan ge upphov till allvarliga symtom hos den drabbade.
› Nötallergi
Soja- och baljväxtallergi uppstår när kroppen bildar antikroppar mot proteinet i sojabönor och andra baljväxter.
› Sojaallergi
Fisk- och skaldjursallergi är en ovanlig men relativt allvarlig allergi som orsakas av fisk- och skaldjursproteiner.
› Fisk- och skaldjursallergi
Äggallergi gör den drabbade känslig mot all mat som innehåller ägg. Oftast försvinner äggallergi i skolåldern.
› Äggallergi
Korsallergi innebär att man reagerar på födoämnen som man normalt inte är allergisk mot.
› Korsallergi