Låt det skumma i glaset

Låt det skumma i glaset

Öl är en av de bästa måltidsdryckerna och vårt ölsortiment har både bredd och djup. Oavsett om du letar efter en smakrik ale, en ljus lager eller en kalorisnål lättöl hittar du ölet hos oss. Få drycker har ett så stort spektra som just öl. Grundregeln är lätt mat med lätt öl och kraftig mat med smakrikare öl.

Veteöl

Veteöl kan vara både ljus eller mörk. Gemensamt för alla veteöl är att de jäses med en jäst som ger upphov till olika nivåer av kryddfenoler i doften. Fenolerna kan ge ölet en smak av kryddnejlika eller skumbanan. Veteöl har en frisk något syrlig och fruktig smak och skummar rikligt när du häller upp det. Veteöl dricks med fördel till tapas, sushi, en stark nudelwook eller Moules Marienères.Pilsner

Pilsner är ursprunget till alla moderna ljusa lageröl och har fått sitt namn efter den tjeckiska staden Plzeň. Detta maltiga, mellanljusa öl har något rostade toner och en markerad humlearom och beska.

Pilsner passar extra bra till en god Wallenbergare, pasta carbonara eller en gräddstuvad pytt?

Internationell Lager

Den som beställer en stor stark på krogen får med största sannolikhet en internationell lager upphälld i glaset. Lager är ett relativt ljust öl med lite beska och en lätt och ren smak – oftast med en ton av citrus. Har en förfriskande effekt till en kryddig taco eller asiatisk mat men passar också till en sallad eller spagetti bolognese.Mörk Lager

Mörk lager kallas ibland bayerskt öl på grund av ölets härkomst ifrån Sydtyskland. Detta mörkare öl har en maltig karaktär, rostade toner och en väl balanserad beska. Ölet passar till en smakrik silltallrik men också till gulaschsoppa, chili eller schnitzel med stekt potatis.Europeisk Lager

Ett maltigt, ljust öl med lätt karamellton, brödig doft och en välbalanserad beska. Har en ren och uppfriskande karaktär som gör att det passar till grillad kyckling eller hamburgare, men också till en matig lasagne eller en gräddig gratäng.

Ale

Ale är ett samlingsnamn för överjäst öl. I vissa typer av Ale finner du en fyllig brödighet och uppstramande beska medan andra har knäckiga inslag och smak av nötter. Det finns även typer av Ale med större humlekaraktär. En brödig Ale passar bra till exempelvis svamprisotto, fish and chips eller entrecôte med pepparsås medan en Belgisk Ale passar bra till en smakrik ost.Brown Ale

Ett öl som är noterbart maltigt och jästigt, med väl rostade toner och vinösa inslag. Den lättrostade malten med inslag av karamell, knäck eller kola dominerar aromen. Smaken är ofta både fruktig och kryddig vilket gör att det med fördel kan drickas till lagrad hårdost eller crème caramel. Eller varför inte till en grillad biff med bearnaisesås? Passar också bra på julbordet.

IPA

IPA, India Pale Ale, uppkom i England i slutet av 1700-talet och brukar antingen ha mer gräsig eller tropisk humle. Ölet har en stor humlekaraktär i aromen med högre beska. En IPA kan skilja sig i färgen, från ljust guldfärgad till en mörkare bronsfärgad öl, och passar till kraftigare maträtter, till exempel biff, köttgrytor och grillat kött.Stout/Porter

Ett mycket mörkt öl med rostade toner i både doft och smak. Det har en markerad fräsch beska och lång eftersmak som gör att den passar till kraftiga smaker som chili con carne, ostron eller till desserter speciellt med choklad i, till exempel kladdkaka.

Välj rätt glas

A. För ljusare och lättare öltyper, till exempel internationell lager eller veteöl, passar ett högt glas med bullig kupa upptill. Kupningen håller kvar skumkronan som skyddar ölen.

B. För europeisk lager och pilsner bör du välja ett klassiskt medelkupat glas på fot. Foten gör att ölet håller sig svalt längre.

C. Ett glas med större kupning passar perfekt till smakrika öltyper som Porter och Brown ale. Kupan får nämligen aromerna att framträda tydligare.

D. Till lättare typer av ale, till exempel Kilkenny, passar ett traditionellt pubglas. Skummet lägger sig som ett fint lock mot de raka kanterna.