Äta järnsmart Äta järnsmart

Järnnyttiga tips för dig och ditt barn

Här har vi låtit ICAs dietist Paula Frösell, svara på alla era frågor om barn och järn. Vad är bra att äta? När kan de äta det? Hur mycket behöver de få i sig? Och kan det verkligen bli för mycket av det goda?

Vid vilken ålder är det viktigt att barnet får i sig extra mycket järn?

– Järnbehovet behöver bli tillgodosett oavsett ålder. Vid full amning sker det via mjölken, men för små barn (från cirka 6 månader) så är det viktigt att tänka lite extra på just järn. Då kan berikad gröt eller välling vara ett bra tillägg. Men allt eftersom barnet börjar äta mer varierad kost, som exempelvis kött och fullkorn, så tillgodoses järnbehovet lättare och man behöver inte längre tänka på det lika mycket. Så svaret är alltså; extra järn kan behövas till dess att barnet börjar äta ”vanlig varierad kost”.

Behöver en 6 månaders bebis äta järnberikad gröt varje dag?

– Det beror på vad barnet äter i övrigt. Järn är ett av de näringsämnen som barn över halvåret har svårast att få i sig. Berikad gröt eller välling är därför jättebra att äta dagligen om barnet ännu inte äter kött eller baljväxter. Om du fortfarande ammar så finns det även lite järn i mjölken.

Finns det några vego-alternativ till den järnberikade gröten?

– Generellt sett så är vegetabiliska källor, som baljväxter och fullkorn, sämre ur järnsynpunkt eftersom kroppen har svårare att ta upp järnet jämfört med det från animaliska källor. Men om man samtidigt får i sig Vitamin C, från exempelvis frukt, så ökar upptaget av det vegetabiliska järnet. Om barnet äter vego överlag så kan du kontakta din BVC-sköterska för att få hjälp med en mer exakt bedömning om ditt barn får i sig tillräckligt med näringsämnen.

Finns det råd kring dagligt intag av järn för barn i olika åldrar?

– Ja, det finns! För ett litet barn mellan 0,5–6 år ligger rekommendationen på 8 mg per dag, vilket är ungefär fyra grötportioner. 6–9-åringar behöver 9 mg per dag, medan 10–13-åringar rekommenderas 11 mg. För pojkar så gäller denna rekommendation ända tills de fyller 18. Flickor däremot behöver cirka 15 mg järn om dagen från och med tonåren, vilket motsvarar knappt 100 g blodpudding.

Hur får jag i mitt barn tillräckligt med järn om det vägrar äta kött?

– En typisk och bra källa till järn är just alla typer av kött, blod- och inälvsmat, men i hel form kan de vara jobbiga att tugga. Så om konsistensen är problemet kan man börja med köttfärs, i form av exempelvis köttbullar, leverpastej eller blodpudding. Om det är smaken barnet inte gillar så kan man såklart komplettera med vegetabiliska alternativ, som baljväxter och tofu. Även fullkorn, pumpafrön, cashewnötter, mörk choklad och torkade aprikoser innehåller höga mängder järn. Så om barnets kost är varierad behöver man inte vara orolig. Tänk däremot på att ge barnet någonting rikt på Vitamin C i samband med de vegetabiliska järnkällorna för att öka kroppens järnupptag!

Kan man ge en bebis för mycket järn via maten?

– Genom att ge bebisen varierad kost inklusive järnrik mat, oavsett om det är blodpudding, paltbröd eller berikad gröt, så är det svårt att ge barnet för mycket järn. Men mycket höga doser av järn, som exempelvis kan finnas i kosttillskott, är giftigt och till och med farligt för små barn. Så förvara alla skramlande små vitaminburkar på en barnsäker plats!

Några järnrika råvaror!

Blodpudding – 19 mg

Pumpafrön – 15 mg

Kikärtor – 7 mg

Bredbar leverpastej – 6,5 mg

Torkade aprikoser – 6 mg

Fiberhavregryn – 5,5 mg

Näringsvärde per 100 g*
Veckans alla naturligt järnrika erbjudanden hittar du här.