Lär känna din rabarber

Lär känna din rabarber

Få rätter är så somriga som en klassisk rabarberpaj med vaniljsås. Lika gott är det att lägga rabarber på grillen och i drinkglasen. Välkommen att botanisera bland fräscha sommarstjälkar.

SÄSONG

Svenskodlad rabarber finns i grönsaks­avdelningen från maj till september.

TILLAGNING

Rabarbern kan kokas till kräm, kompott, sylt, saft och marmelad. Prova även att grilla under lock eller i ugn med inge­fära och karde­mumma och servera till grillat.

PASSAR MED

Söta, lena smaker som mandel, maräng, jordgubbar, fläder, kardemumma och vanilj men även chili, lime och anis.

FÖRVARING

Stjälkarna förvaras bäst i 1–4° C. I kylskåp håller grönsaken ungefär en vecka. Går också fint att frysa in.

Höga och ståtliga med blad lagom som paraplyer för små barn. Rabarber är en flerårig växt som har en tendens att växa så det knakar i trädgårdar och grönsaksland. Vissa stjälkar kan faktiskt bli upp till två meter och såhär års brukar de första knopparna sticka upp ur jorden. Sedan växer de upp med full kraft för att slutligen hamna på skärbrädan i våra kök.

Oxalsyra står för strävheten

Rabarbern är en grönsak som oftast används i fruktiga sammanhang som i marmelader, bakverk och pajer. Den har en fräsch och syrlig smak som för tankarna till sommarminnen och kanske även barndomens ljuva dagar. Strävheten i växten kommer från oxalsyra och mängden varierar mellan olika sorter.

Den vanligaste sorten både i svenska trädgårdar och i grönsaksdisken är den engelska sorten Victoria. En traditionell sort som är röd i basen med ljusgröna stjälkar. Oxalsyran är medelhög jämfört med andra sorter.

Upptäck rabarberns många användningsområden

På senare år har rabarbern hittat sin plats på fler ställen än på efterrättsbordet. Rabarbersaft i alkoholfria drinkar och sommarbål ger både en härlig syra och en vacker färg. Hyvla gärna några tunna skivor att använda till dekoration.

Även som grilltillbehör har rabarbern gjort entré. I ugnsform ihop med chili, ingefära, råsocker och kardemumma kan stjälkarna tillagas antingen indirekt på grillen under lock eller i ugn. Spännande och supergott, speciellt till fläskkött.

I säsong i maj till september

Svenska rabarber hittar du i grönsaksdisken från och med maj. När det är dags att skörda dina första rabarber i trädgården beror på vädret och var i landet du bor. Ett tips är att plantera rabarberplantan på ett ställe där vårsolen kommer åt. När de första knopparna börjar kika fram kan du täcka dem med en hink för att de ska få ett lite varmare klimat att växa i. Rabarber är en flerårig växt och under plantans första år ska du inte skörda några stjälkar utan låta den växa till sig mer till nästkommande sommar.

Förvara rabarbern kallt

Oavsett om du skördar dina rabarber i trädgården eller i butik ska stjälkarna vara spänstiga, spröda och saftiga. De förvaras i kylskåp, då håller sig rabarbern fin i ungefär en vecka. Det mest optimala är dock att förvara rabarbern i så kallt som 1–4°. Får du rabarber över går det utmärkt att skiva stjälkarna och frysa in till senare tillfällen. Tänk vilken ynnest att kunna plocka fram en kär smak av sommaren när hösten och mörkret faller på.

 

Text:  Malin Ulfhager  |  Foto: Andreas Granlund, Oskar Arvidsson

Recept

3 x rabarbersött

Rabarber är en stjälkgrönsak som oftast får spela rollen som frukt i bak­verk och efterrätter, men man behöver inte begränsa användningen till det. Med sin fina syra är den även tacksam att använda till mat, till exem­pel i en pickles. I måna­­dens tre recept håller vi oss dock på den söta sidan.  

Ugnsbakad rabarber sötad med lite honung kan inte misslyckas, är super­enkelt och blir alltid uppskattad. Servera rabarbern ljummen med kylskåpskall choklad­yoghurt. Hinner du inte göra yoghurten kan du använda glass. En god efterrätt behöver inte vara krånglig!  

Den friska rabarbersmaken passar även utmärkt i drycker. I sällskap med sina klassiska smakkompisar vanilj och kokos så har jag gjort en krämig drink där kokosmjölken mättar fint, bra till mellanmål. För att få en lite mer elegant drink så garnera med hyvlad rabarber som på bilden. Lägg de tunna rabarber­strimlorna först i iskallt vatten så håller de sig krispiga. 

Som avslutning har jag ett lite mer udda recept på rabarber­isglass. En riktig säsongsisglass med rabarber- och flädersmak som läskar fint en solig majdag. Att göra egen is­glass tar några timmar men är inte svårt, fördelen är att man vet exakt vad den innehåller. Hoppas den smakar!

3 recept