Hoppa till sidans innehåll

Recept

Zoodles med het tofu och jordnötsdressing


Kompa slingriga zoodles, alltså nudelsvarvad zucchini, och krispiga groddar med krämig avokado i en smakfull ”bowl” – en skål med läckert innehåll. Addera krispigt stekt tofu som fått marinera i lönnsirap, soja och sesamolja. Och så en smakrik dressing till det!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2016.

Ingredienser

Sallad

  • 600 g zucchini
  • 150 g romansallad
  • 4 salladslökar
  • 2 avokador
  • 1 förp fast tofu (à ca 270 g)
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 msk japansk soja
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 dl hackad koriander
  • 180 g böngroddar
  • 1 msk rostade sesamfrön

Jordnötsdressing

  • 1 dl osötat jordnötssmör
  • 2 msk tamarisoja
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 msk finriven ingefära
  • 2 msk palmsocker eller brun farin
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Dressing: Rör ihop alla ingredienser till dressingen.
  2. Sallad: Svarva zucchinin med en grönsakssvarv till tunna strimlor. Eller hyvla den tunt med mandolin eller osthyvel.
  3. Strimla romansalladen. Skiva salladslöken tunt. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i små tärningar. Skär tofun i cm-stora tärningar.
  4. Rör ihop lönnsirap, soja, sesamolja och chiliflakes.
  5. Stek tofun i olja i en stekpanna på hög värme tills den får färg och är krispig. Häll över sojasåsen och låt koka in.
  6. Blanda zucchini, romansallad, salladslök, avokado, koriander, böngroddar och flingsalt i en skål.
  7. Fördela salladen i 4 skålar (för 4 port). Strö över tofu och sesamfrön.
  8. Servera genast med jordnötsdressingen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.