Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Västerbottenspaj

Ett tjusigt recept på Västerbottenspaj som passar utmärkt att servera till fest. Du gör pajen av bland annat mjöl, smör, mjölk, grädde, Västerbottensost och ägg. Lyxigt att servera med kräftstjärtar, lax och löjrom!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2009.

Ingredienser

Pajskal

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 250 g riven Västerbottensost
  • 4 ägg
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Näringsvärde per portion

Energi: 1553 kj / 369 kcal
Protein:12 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 28 g
Salt: 1,34 g

Gör så här

  1. Pajskal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Se till att den går upp högt på kanten. 
  3. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Vispa upp ägget och pensla pajskalet.
  6. Förgrädda pajskalet 10 minuter. 
  7. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
  8. Fyllning: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Sänk värmen och blanda i osten, rör tills den har smält. Ta från värmen.
  9. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och peppar. 
  10. Häll fyllningen i pajskalet. 
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter. 
  12. Servera gärna med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör, mjölk och vispgrädde.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer