Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

Recept

Vårsoppa med lax och pocherat ägg


Invig vårfesten med en lika len som vackert färgglad soppa på grön sparris och frysta gröna ärter. Bjud vårsoppan varm tillsammans med rökt lax, skivade rädisor och pocherade ägg. Eller så skippar du pocherandet och kör på mjukkokta ägg. Superlyxigt!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017.

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 500 g grön sparris
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl frysta gröna ärter
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 100 g kallrökt lax
  • 4 rädisor
  • 1 msk finskuren gräslök
  • svartpeppar

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Skär bort 4 knoppar på sparrisen och spara (för 4 port). Skiva resten av sparrisen grovt.
  2. Fräs löken i smöret utan att den tar färg. Tillsätt den skivade sparrisen och ärterna, fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll i vinet och låt koka upp. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt koka någon minut. Ta från värmen. Tillsätt vinäger och salt.
  3. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en blender. 
  4. Skär laxen i små tärningar. Skiva rädisorna tunt.
  5. Pocherat ägg: Knäck äggen i varsin kopp eller glas. Koka upp en vid kastrull med ca 2 liter vatten, ättika och salt. Koka sparrisknopparna ca 1 minut. Lyft upp och lägg dem i isvatten. Sänk värmen så vattnet sjuder. Gör en virvel i vattnet med en slev, släpp ner ett ägg i taget. Låt sjuda ca 3 minuter. Lyft försiktigt upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Vid servering: Fördela laxen i mitten av 4 djupa tallrikar (för 4 port). Lägg på äggen. Toppa med rädisor och sparrisknoppar. Häll på soppan. Strö över gräslök och svartpeppar.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Välj laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Uteslut äggen.

Tips

Kyl soppan snabbt när den är färdiglagad (om du inte ska servera den direkt) så behåller den sin klargröna färg.

Näringsvärde per portion

Energi: 2170 kj / 519 kcal
Protein:20 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 42 g
Salt: 6,53 g

Kommentarer

Birgitta Anmäl

Gällde Vårsoppan med pocherade ägg ....

Birgitta Anmäl

Varför hänvisas till Ica.se/buffe för "så gör du" när samma info redan är utskriven i tidningen Buffé?

Lägg till en egen kommentar.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer