Recept

Vårens nässelsoppa

Våren bjuder på härliga nässlor som inte bara är roliga att plocka utan även kan användas till den här lysande soppan. Enkel, snabblagad och magiskt krämig.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1998.

Ingredienser

  • ca 2 l nyplockade, späda nässlor
  • ca 1 l vatten
  • salt
  • 1 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
  • 1 dl grädde
  • ev 3 msk torr sherry
  • 2 msk hackad gräslök
  • 4 hårdkokta ägghalvor till servering

Näringsvärde per portion

Energi: 847 kj / 202 kcal
Protein:6 g
Kolhydrater: 7 g
Fett: 17 g
Salt: 4,06 g

Gör så här

  1. Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
  2. Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
  3. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
  4. Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
  5. Servera gärna tillsammans med Valnötsbröd.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse. Blanda ut det i vatten och tillsätt i soppan.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och en mjölkproteinfri ersättningsprodukt till grädde.
Gör äggfri: välj att servera soppan med fetaost, tofu eller något annat passande tillbehör.

Klimatanpassa

Detta är redan Klimaträtt.