Hoppa till sidans innehåll

Recept

Vaniljkräm med champagnegelé och hallon

Imponera på dina gäster eller familj med denna fantastiska vaniljkräm som har ett täcke av champagnegelé och hallon. Hallonsaft ger fin färg till gelén som kompletterar vaniljkrämen helt underbart. Garnera med färska hallon.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006.

Ingredienser

Vaniljkräm

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • färska hallon eller andra bär

Champagnegelé

  • 1 1/2 gelatinblad
  • 1 dl champagne/mousserat vin eller cider
  • 1 dl konc hallonsaft
  • 1/3 dl strösocker
  • 1/3 dl vatten

Näringsvärde per portion

Energi: 2020 kj / 480 kcal

Gör så här

  1. Vaniljcrème: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång.
  3. Vispa sockret och äggulorna krämigt.
  4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till ca 85°C under omrörning.
  5. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen. Lyft upp vaniljstången. Fyll upp i valfria glas. Låt svalna i kylen och förbered champagnegelén.
  6. Champagnegelé: Lägg gelatinblad i blöt.
  7. Koka upp champagne/mousserande vin eller cider, hallonsaft, strösocker och vatten. Tillsätt gelatinbladen, som får smälta. Låt svalna till ca 30°C så att vaniljkrämen inte smälter.
  8. Häll försiktigt gelén över den stelnade vaniljkrämen. Ställ i kylen och låt stelna minst 2 timmar.
  9. Garnera med färska bär.

För alla

Glutenfri.
Gör mjölkfri: ersätt grädden och mjölken med mjölkfritt alternativ.
Gör äggfri: uteslut vaniljkräm och fyll i stället glas med Kvarg vanilj eller crème fraiche naturell, smaksatt med vaniljsocker. Lägg champagnegelé och bär på toppen.