Recept

Ugnsbakat dillkött med syrliga morötter

En charmerande och fabulös rätt som bör avnjutas i sällskap av goda vänner. Köttet får ugnsbakas med vitlökssmör tills det blir alldeles underbart mört och serveras med syrliga morötter och en underbar gräddig dillsås.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2008.

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 kg högrev utan ben

Syrliga morötter

  • 4 morötter
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 3 msk socker
  • 1/2 tsk salt

Dillsås

  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk honung
  • 2 - 2 1/2 dl finhackad dill
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret och blanda med pressad vitlök, salt och svartpeppar. Pensla köttet med detta.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock och ställ in i ugnen, ca 11/2 timme, tills det blivit mört. Ta av locket de sista 20-30 minuterna. Spara skyn som ev blivit kvar i kastrullen, koka ihop till hälften.
  4. Morötter: Skala och hyvla ner morötterna i en bunke. Koka upp vatten, ättiksprit, socker och salt i en kastrull. Låt svalna och häll lagen över morötterna. Låt dra i kylen (kan med fördel göras kvällen före).
  5. Dillsås: Värm crème fraichen och grädden precis före servering. Tillsätt citronjuice, honung, dill, salt, peppar och skyn som blev över från grytan.
  6. Skär köttet i mindre bitar eller skivor och vänd ner det i såsen.
    Servera med bulgur eller potatis, de syrliga morötterna och kokta salladslökar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), använd mjölkprotein matfett eller olja, använd ris-, soja- eller havrebeserad gräddersättningsprodukt.