Hoppa till sidans innehåll

Recept

Tsatsiki med fänkål och vitlök

Det är inte bara gurka man kan göra tsatsiki av! Testa en variant med färsk fänkål, som ger den svalkande, vitlöksstinna såsen en lätt ton av lakrits och fin krispighet. Vill man kan man tillsätta lite rostade fänkålsfrön. Servera gärna till grillad fisk och grillat kött.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2014.

Ingredienser

  • 1 fänkål (à ca 250 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 3 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 1/2 tsk honung
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Näringsvärde per portion

Energi: 449 kj / 107 kcal
Protein:4 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 6 g
Salt: 1,82 g

Gör så här

  1. Ansa och dela fänkålen längs mitten, spara ev dill. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Skiva fänkålen tunt och blanda med vinäger och salt i en skål. Låt stå 15 minuter.
  3. Pressa ut vätskan ur fänkålen. Blanda med vitlök, yoghurt, honung och peppar. Garnera med ev fänkålsdill.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut yoghurt till soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt