Hoppa till sidans innehåll

Recept

Svarta vinbärskakor


Ta hand om årets svarta vinbär och koka egen marmelad att fylla dessa mördegskakor med – eller köp färdig svartvinbärsmarmelad. Ringla över florsockerglasyr och njut av vinbärskakorna till en god kopp kaffe. Variera gärna med andra sorters marmelad.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2015.

Ingredienser

Ger ca 20 stycken
  • 100 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 1 äggula
  • 2 dl marmelad av svartva vinbär
  • 2 dl florsocker
  • ca 1 - 1 1/2 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en liten, bakpappersklädd långpanna eller rektangulär form som mäter 20 x 30 cm till en 1/2 cm tjock platta (för 20 st).
  4. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Låt svalna helt.
  5. Bred över marmelad och ställ in i kylen ytterligare 1 timme.
  6. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Ringla över kakan. Låt stelna i kyl. Skär försiktigt i långa trekantiga bitar.

För alla

Innehåller gluten och ägg. 
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärde per portion

Energi: 494 kj / 118 kcal
Protein:0,7 g
Kolhydrater: 19 g
Fett: 4 g
Salt: 0,14 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer