Hoppa till sidans innehåll

Recept

Svart quinoasallad med avokado och blåbär


Svart quinoa blir ett dramatiskt inslag i den här salladen med solgul senapsdressing och blandade frön. Det kanske låter lite konstigt att kombinera blåbär med fänkål, avokado och spenat, men våga prova för det blir otroligt gott. Inte minst till gravad lax.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2016.

Ingredienser

Sallad

  • 2 dl svart quinoa
  • 1 fänkål (à 250 g)
  • 2 mogna avokador
  • 100 g babyspenat
  • 2 dl färska blåbär

Till servering

  • 1 msk rostade solrosfrön
  • 1 msk rostade pumpakärnor
  • 1 msk chiafrön

Vinägrett

  • 1 msk grov senap
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm malen svartpeppar
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Vinägrett: Vispa ihop senap, vinäger, salt och peppar i en skål. Tillsätt oljan, lite i taget, under fortsatt vispning. Ställ åt sidan.
  2. Sallad: Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  3. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg i en bunke med isvatten.
  4. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur köttet och skär i mindre bitar.
  5. Blanda quinoa, fänkål, avokado, spenat och blåbär med vinägretten.
  6. Till servering: Blanda ihop solrosfrön, pumpakärnor med chiafrön och toppa salladen med fröblandningen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.