Hoppa till sidans innehåll

Recept

Spidercake till Halloween

Spidercake, eller morotskaka med spindelmönster av choklad, är en given succé till Halloween. Morotskakan ger du smak av kanel, hasselnötter och russin medan den krämiga toppingen över kakan byggs upp av cream cheese, crème fraiche och honung.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2002.

Ingredienser

  • 3 dl majsolja
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 8 dl fint rivna morötter
  • 2 1/2 dl hackade hasselnötter
  • 2 1/2 dl russin

Topping

  • 400 g cream cheese
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk honung

Dekor

  • blockchoklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra och bröa en 3-liters form, ca 26 cm i diameter (per kaka).
  3. Vispa ihop olja och socker. Tillsätt ett ägg i taget.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  5. Vänd ner morötter, nötter och russin. Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna.
  6. Rör samman cream cheese med crème fraiche och honung i en matberedare. Bre ut toppingen på kakan. Ställ kakan kallt i 1 timme.
  7. Smält blockchoklad och ringla läskiga spindelnätsmönster över tårtan. Se Matskolan om hur du kan Spritsa chokladdekor.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri creme cheese, crème fraiche och choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt ut creme cheese mot mjölkproteinfri creame cheese. Byt ut creme fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfri choklad till dekoration.