Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Spenat- och fetaostsallad med grekiska färsbiffar

Fantastisk spenat- och fetaostsallad med grekiska färsbiffar. Effektfull sallad av kalamataoliver, högklassisk fetaost och färsk spenat. Till den smakliga biffar av lammfärs med färsk oregano och vitlök. Perfekt måltid med pommes frites.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2001.

Ingredienser

  • 500 g lammfärs (eller blandfärs)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 kruka oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör till stekning
  • pommes frites till servering

Sallad

  • 1/2 gurka
  • 2 tomater
  • 100 g färsk bladspenat
  • 1 dl kalamataoliver
  • 200 g fetaost (tärnad eller i bit)
  • 2 msk olja
  • juicen av 1/2 citron
  • salt och peppar
  • 1 liten gul lök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Ugnsstek pommes fritesen i ca 15 minuter.
  3. Blötlägg ströbrödet i mjölken.
  4. Blanda färs, ägg och ströbröd till en jämn och smidig konsistens. Finhacka hälften av oreganon och blanda ner den i färsen. Pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra.
  5. Forma färsen, med hjälp av en blöt matsked, till ovala bollar.
  6. Bryn färsbollarna runt om i smör. Lägg successivt över bollarna i en ugnssäker form och ugnsstek dem sedan på mellersta falsen i 15 minuter. Flytta då ner pommes fritesen till nedersta falsen.
  7. Sallad: Skala och skiva gurkan, skiva tomaterna. Blanda med bladspenat, oliver och fetaosten i bitar. Smaksätt salladen med olivolja och citronjuicen. Salta och peppra.
  8. Portionera upp salladen i vackra högar på tallrikarna. Skala och skär löken i ringar.
  9. Garnera salladen med lökringar och kvistar från resterande oregano. Arrangera de färdiga färsbiffarna snyggt bredvid och servera med pommes frites.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller fibrex till biffarna.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt ströbröd och blötlägg det i vatten i stället för mjölk. Stek i olja i stället för smör och använd tofu som alternativ till fetaosten.
Gör äggfri: använd äggfritt ströbröd och uteslut äggen i biffarna.