Hoppa till sidans innehåll

Recept

Sojalax med bakad spetskål


Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime, dels en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2017.

Ingredienser

  • 1 spetskål (à ca 600 g)
  • 1/2 purjolök
  • 4 bitar lax (à 140 g)
  • 2 msk olja
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1/2 röd chili
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk färskpressad limejuice
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela spetskålen i 6 lika stora klyftor längs med (för 4 port). Ansa och skölj purjolöken. Skär den i cm-stora bitar. 
  3. Lägg lax, kål och purjolök på en plåt. Blanda med olja, soja, sesamfrön och limeskal.
  4. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sätt sedan på grill/övervärme och låt stå ytterligare 5 minuter, eller tills laxen är klar. 
  5. Kärna ur och finhacka chilin. Rör ihop chili, majonnäs, limejuice, vatten och salt till en sås.
  6. Ringla över såsen vid servering.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Näringsvärde per portion

Energi: 2617 kj / 627 kcal
Protein:31 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 50 g
Salt: 2,59 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer