Recept

Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs

Fyra timmar är allt som behövs för att få en saftig gravad lax. En ”gravningsmarinad” med vatten, socker och salt är hemligheten. Här är en rolig variant där lakritspulver ger laxen en sötaktig smak. En syrlig klick citronmajonnäs bryter av perfekt till lakritslaxen.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk lakritspulver
  • 1/2 msk mortlade fänkålsfrön

Citronmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice

Näringsvärde per portion

Energi: 1772 kj / 424 kcal
Protein:23 g
Kolhydrater: 7 g
Fett: 34 g
Salt: 6,24 g

Gör så här

  1. Skär bort eventuellt skinn från laxen.
  2. Blanda salt och socker med vattnet. Koka upp. Tillsätt lakritspulver och fänkålsfrön. Låt svalna.
  3. Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
  4. Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
  5. Citronmajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser.
  6. Ta upp laxen och skär i skivor. Servera med majonnäsen, gärna på en bit kavring och några ärtskott på toppen.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd.
Gör äggfri: Välj äggfri majonnäs.