Recept

Snabbgravad ingefärslax med koriandermajonnäs

På bara fyra timmar får du här en gravad lax som både smakar mer och är saftigare än en traditionellt gravad lax. Hemligheten är att snabbgrava i en ”gravningsmarinad”. Här är en asiatisk variant med färsk ingefära och ginger beer. Koriandermajo till blir mums.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 dl dryck av ginger beer-typ
  • 2 msk riven färsk ingefära

Koriandermajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk hackad koriander

Näringsvärde per portion

Energi: 1818 kj / 434 kcal
Protein:23 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 34 g
Salt: 6,24 g

Gör så här

  1. Skär bort eventuellt skinn från laxen.
  2. Blanda salt och socker med ginger beer. Koka upp. Tillsätt ingefäran. Låt svalna.
  3. Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
  4. Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
  5. Koriandermajonnäs: Blanda ihop majonnäs och koriander.
  6. Ta upp laxen och skär i skivor. Servera med majonnäsen och gärna tunt skivade rädisor samt finskuren salladslök.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: kontrollera innehållet i ginger beer.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.