Recept

Snabbgravad fläder- och citronlax med dillmajonnäs

Ta genvägen till saftigt gravad lax med snabbgravning. Fyra timmar i en ”gravningsmarinad” på flädersaft, citronskal, salt och socker är allt som krävs! Kombinera gärna den fläder- och citronsmakande gravlaxen med en örtig dillmajo, sparris och en klick löjrom.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 dl konc flädersaft
  • 3 msk finrivet citronskal

Dillmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk finskuren dill

Näringsvärde per portion

Energi: 1824 kj / 435 kcal
Protein:23 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 34 g
Salt: 6,24 g

Gör så här

  1. Skär bort eventuellt skinn från laxen. 
  2. Blanda salt och socker med flädersaften. Koka upp. Tillsätt citronskalet. Låt svalna.
  3. Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
  4. Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
  5. Dillmajonnäs: Blanda ihop majonnäs och dill.
  6. Ta upp laxen och skär i skivor. Servera med majonnäsen, gärna med lättkokt sparris och en klick löjrom.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: Välj äggfri majonnäs.