Små rårakor med palsternacka, smetana och rom

Betyg 4.5 av 5.
13 personer har röstat
6
Små rårakor med palsternacka, smetana och rom

Rårakor är en klassiker som passar till både vardag och fest, här gör vi dem i liten storlek till och med smak av palsternacka, och serverar vid festliga tillfällen med löjrom, pepparrotskräm, krispigt äpple och frisk dill.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Små rårakor med palsternacka, smetana och rom

Ingredienser

4 portioner

Pepparrotssmetana

2 dl  smetana
3 - 4 msk  finriven pepparrot
1/2 tsk  salt
2 krm  svartpeppar
1   rött äpple
1 msk  färskpressad citronjuice

Rårakor

300 g  palsternacka
300 g  fast potatis
1/2 tsk  salt
ca 25 g  smör (till stekning)
ca 4 msk  rapsolja (till stekning)

Till servering

ca 80 g  löjrom, sikrom eller tångkaviar
2 msk  hackad dill
citronklyftor

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör så här

Tips

Har du crème fraiche hemma? Använd det istället för smetana.
Använd gärna två stekpannor samtidigt när du steker rårakor så går det snabbare.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
13 personer har röstat

Kommentarer

Mycket gott!

Katarina

2023-10-01

Vi gjorde detta till förrätt på Nyårsafton, både fint och gott! Syrliga äpplen och den lena smetanan med sting av pepparrot var riktigt fint ihop. Som andra skrivit var det först svårt att få rårakorna att hålla ihop, men efter att ha pressat de hårt i pannan och stekt på dem rejält så gick det bra.

Moa

2021-01-14

Svårt att få rårakorna hålla ihop. Är personligen inte så förtjust i för mkt pepparrot så drog ner rejält på det.

Karolina

2021-01-03

Näringsvärde per portion

Energi2027 KJ / 484.3 kCal
Fett36.2 g
Salt2.71 g
Kolhydrater27.7 g
Protein9.5 g

Testa liknande recept

Rårakor i våffeljärn
Betyg 4.6 av 5.
39 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kålrabbi med smetana och sikrom
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rödbetsråraka med smetana och löjrom
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Rårakepizza med rökt lax
Betyg 4.5 av 5.
24 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Varmrökt lax med rödbetssmetana och wasabi
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Palsternackschips med spenat- och parmesandip
Betyg 4 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga