Hoppa till sidans innehåll

Recept

Salt yoghurtskål med vitlöksstekt zucchini


Slopa bär och müsli. Piffa hellre yoghurten åt det salta hållet! Inte alls dumt, och det här är en rätt som du kan variera i all oändlighet. Till den svala, krämiga yoghurten blir det zucchini stekt i vitlök, fetaost, örter och rostade frön. En näve oliver är gott till.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2016.

Ingredienser

  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 100 g zucchini
  • 1/2 msk olja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 2 1/2 dl naturell yoghurt (3 %)
  • 2 msk rostade frön och nötter (t ex pumpakärnor, melonkärnor, valnötter)
  • 20 g smulad fetaost
  • 2 msk finhackade örter (t ex mynta, basilika, mejram, persilja)
  • olivolja att ringla över

Gör så här

  1. Skala och skiva vitlöksklyftan. Skär zucchinin i tunna skivor.¨
  2. Stek vitlök och zucchini i olja i en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg zucchinin i en skål. Häll på yoghurt. Toppa med nötter och frön, smulad fetaost, örter och en skvätt olivolja.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt och fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt fetaost mot tofu.

Tips

Fler saltingar? Byt ut zucchini mot picklad gurka, stekt aubergine eller rostad paprika. Vill du ha ännu mer smak så toppa med en klick tapenade eller pesto.

Näringsvärde per portion

Energi: 1808 kj / 432 kcal
Protein:17 g
Kolhydrater: 19 g
Fett: 32 g
Salt: 1 g