Hoppa till sidans innehåll

Recept

Salt lakritskola

Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013.

Ingredienser

Ger 1 sats
  • 1 dl turkisk peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1/2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Stöt eller krossa karamellerna i en mortel.
  2. Blanda karamellsmulorna med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 
  3. Koka upp och låt kolasmeten koka på svag värme till 125°C, det tar ca 40 minuter (för 1 sats).
  4. Gör kulprovet. Droppa lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula när den har svalnat i vattnet är kolan klar.
  5. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Strö över flingsaltet.
  6. Låt svalna och skär i avlånga bitar. 
  7. Rulla in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i kylen.

Tips

Svart som natten blir kolan om du tillsätter några droppar svart karamellfärg i smeten.

ICA återkallar ICA panerade Nuggets av griskött, och ICA panerad schnitzel av griskött Läs mer