Recept

Saffransscones


Få kryddor sätter en sådan distinkt smak som saffran. Här sätter den exklusiva kryddan piff på ett enkelt frukost- eller fikabröd och gör det magiskt gott. Njut saffranssconesen nygräddade och ännu varma med smör, ost och marmelad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016.

Ingredienser

6 st
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 2 påsar saffran (1 g till 6 scones)
  • 7 1/2 dl vetemjöl 7 1/2 dl motsvarar 450 g)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl rörsocker
  • 125 g kallt smör
  • 1 ägg

Till pensling

  • uppvispat ägg
  • mandelspån
  • rörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 °C.
  2. Koka upp mjölken med saffranet i en kastrull. Låt svalna till ljummet.
  3. Blanda mjöl, salt, bakpulver och rörsocker i en bunke.
  4. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med de torra ingredienserna.
  5. Tillsätt ägget och saffransmjölken. Blanda hastigt ihop till en deg.
  6. Dela degen i 6 bitar (för 6 port) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Alternativt dela degen i 2 delar och platta ut till 2 tekakor.
  7. Skär ett kryss över kakorna och nagga med en gaffel.
  8. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och rörsocker.
  9. Grädda i mitten av ugnen ca 15- 20 minuter tills sconesen fått fin, gyllene färg. Ta ut och låt svalna något före servering.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärde per portion

Energi: 2137 kj / 510 kcal
Protein:10 g
Kolhydrater: 67 g
Fett: 22 g
Salt: 2 g