Recept

Saffransmaräng med apelsingrädde och bär

En riktigt söt och god marängtårta med smak av saffran, apelsingrädde och bär. Servera saffransmarängtårtan på kalaset eller högtidsdagen. Lika uppskattad av stora som av små!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2008.

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 1/2 tsk färskpressad citronjuice
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl matyoghurt (10%)
  • 2 msk konc apelsinjuice
  • 2 msk florsocker
  • 300 g frysta, tinade björnbär och hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Vispa äggvitor, citronjuice och saffran till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget.
  3. Bre ut marängsmeten på bakplåtspapper till en (för 8 port) rund botten, ca 20 cm i diameter. Gör en liten fördjupning i mitten.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt den stå kvar några timmar.
  5. Vispa grädden hårt. Rör i yoghurt, apelsinjuice och florsocker.
  6. Klicka grädden på marängen och strö över bären. Servera genast.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och yoghurt mot mjölkfritt alternativ.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.