Recept

Rods grönkål

Grönkål är ett kärt tillbehör på julbordet för många, här är ett smarrigt förslag på tillagning av kålen. Med skinkspad och grädde får du både smak och krämighet på grönkålen vilken avrundas med ljuvligt smör och lite kryddor.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003.

Ingredienser

  • ca 1 kg grönkål
  • 2 l skinkspad eller hönsbuljong
  • 3 msk smör
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen vitpeppar

Gör så här

  1. Riv av bladen från stjälkarna. Koka upp skinkspadet/buljong. Koka stjälkarna mjuka (dela tjocka stjälkar), ca 30 minuter beroende på tjocklek. Grovhacka bladen och låt koka med när 10 minuter återstår av koktiden. Häll av vattnet. Skär stjälkarna i små bitar.
  2. Fräs kålen några minuter i smör. Tillsätt grädde, socker, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter tills grädden tjocknat något. Servera varm.

För alla

Fri från gluten eller ägg.
Innehåller mjölk.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin och mjölkfri "gräddprodukt" från Oatly eller Beneviva.