Recept

Röd vinbärspaj

Röd vinbärspaj, ett bakverk som med sin syrlighet passar utmärkt till vaniljsås eller glass. De röda vinbären är den enda fyllningen i denna paj och de läggs direkt i pajdegen innan gräddning. Vill du ha pajen sötare kan du sockra vinbären lite.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2004.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 6 dl röda vinbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Smält smöret. Blanda samtliga torra ingredienser och häll i det smälta smöret. Rör ihop degen snabbt.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter. Häll på bären och sockra dem lätt om det behövs.
  4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och servera med vaniljsås eller glass.

För alla

Innehåller inte ägg, under förutsättning att vaniljsås eller glass utesluts. Bjud i stället vispad grädde till.
Gör mjölkfri: uteslut smör och använd i stället mjölkfritt margarin. Välj mjölkfri vaniljsås t ex Oatly eller Beneviva.
Gör glutenfri: baka en glutenfri pajbotten.