Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Potatiskaka med spenat

En festlig potatiskaka där du varvar potatisskivor med spenat och vitlök. Häll över en krämig blandning av mjölk, grädde och ägg och grädda i ugnen. Servera den goda potatiskakan tillsammans med oxfilé med getost och vinsås.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg mjölig potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g fryst tinad bladspenat
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • olja till pensling

Näringsvärde per portion

Energi: 880 kj / 210 kcal
Fett: 8 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka vitlöken. Krama ut vätskan ur spenaten.
  3. Lägg ett lager potatis i botten på en stor, ugnssäker form ca 20 x 30 cm med ca 4 cm hög kant (för 10 port).
  4. Varva spenat, vitlök, salt, peppar och potatis.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 15 minuter. Låt kallna och skär kakan i fyrkantiga bitar.
  7. Vis servering: Pensla ytan med olja. Värm i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  8. Servera gärna tillsammans med Oxfilé med getost och vinsås.

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkfri: använd t ex Solhavre i stället för mjölk och mjölkfri gräddprodukt från Oatly eller Beneviva.
Gör äggfri: gör en gräddig potatisgratäng som inte innehåller ägg.

Tips

Dubbla gärna satsen och laga den i en långpanna.