Recept

Potatiskaka med spenat

En festlig potatiskaka där du varvar potatisskivor med spenat och vitlök. Häll över en krämig blandning av mjölk, grädde och ägg och grädda i ugnen. Servera den goda potatiskakan tillsammans med oxfilé med getost och vinsås.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg mjölig potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g fryst tinad bladspenat
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • olja till pensling

Näringsvärde per portion

Energi: 880 kj / 210 kcal
Fett: 8 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka vitlöken. Krama ut vätskan ur spenaten.
  3. Lägg ett lager potatis i botten på en stor, ugnssäker form ca 20 x 30 cm med ca 4 cm hög kant (för 10 port).
  4. Varva spenat, vitlök, salt, peppar och potatis.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 15 minuter. Låt kallna och skär kakan i fyrkantiga bitar.
  7. Vis servering: Pensla ytan med olja. Värm i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  8. Servera gärna tillsammans med Oxfilé med getost och vinsås.

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkfri: använd t ex Solhavre i stället för mjölk och mjölkfri gräddprodukt från Oatly eller Beneviva.
Gör äggfri: gör en gräddig potatisgratäng som inte innehåller ägg.

Tips

Dubbla gärna satsen och laga den i en långpanna.