Hoppa till sidans innehåll

Recept

Potatisgratäng med persika & salami

En annorlunda och festlig gratäng med frukt och salami. Potatisen får fin smak av den salta korven och de söta frukterna. Servera med en fräsch sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2007.

Ingredienser

  • 1200 g mjölig potatis
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 dl mellangrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 burk konserverade persikor eller mango (à 500 g)
  • 150 g salami av italiensk typ (eller pepparsalami)
  • 1 dl avrunnen grillad paprika
  • 1 1/2 dl riven ost (17%)
  • grovmalen svartpeppar

Näringsvärde per portion

Energi: 2730 kj / 650 kcal
Fett: 32 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär potatisen i skivor. Skala och hacka löken. Varva potatis och lök i en stor smord ugnssäker form.
  3. Blanda grädde, mjölk, oregano, salt och peppar i en bunke. Häll gräddblandningen över potatisen. Grädda gratängen i 30 minuter.
  4. Skär persikorna i bitar. Strimla salamin. Lägg persika, salami, grillad paprika och riven ost på gratängen. Strö på lite svartpeppar. Grädda gratängen i ytterligare 15 minuter. Servera med en fräsch sallad.

För alla

Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i salamikorven.
Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfri gräddersättning, t ex från Beneviva eller Oatly Imat, och ersätt mjölken med Solhavre eller annat mjölkfritt alternativ. Kontrollera innehållet i korven. Ersätt osten med mjölkfritt ostalternativ.

Tips

Vill du göra rätten mer vuxen kan du ersätta osten med fetaost eller chèvre.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer