Hoppa till sidans innehåll

Recept

Poké bowl med lax och kimchi


Poké bowl är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och har på kort tid blivit populär i Sverige. Här toppas en bädd av ris med råmarinerad lax, kimchi, salladslök och sesamfrön. Så enkelt, men så gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2017.

Ingredienser

Lax

  • 200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
  • 1 schalottenlök

Till servering

  • 3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
  • 1 urgröpt, tärnad avokado
  • 1/4 gurka i bitar
  • färsk koriander
  • 4 strimlade salladslökar
  • 1/2 msk vita eller svarta sesamfrön
  • ev rostad lök

Marinad

  • 1 röd chilifrukt
  • 1 1/2 msk finriven ingefära
  • 1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar saft från ca 3 lime)
  • 2 dl japansk soja
  • 1/2 dl mirin
  • 1/2 dl sesamolja

Ris

  • 250 g sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
  • 2 msk mirin
  • 1/2 tsk salt

Sesamsås

  • 1 dl kokosgrädde
  • 1/2 dl japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 3/4 dl tahini (sesampaste)
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1/4 röd chilifrukt
  • 1/2 msk färskpressad lime
  • ev lite flytande honung

Gör så här

  1. Marinad: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.
  2. Lax: Skär laxen i cm-stora tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda lax och lök med marinaden. Låt marinera i kylen 10–60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak.
  3. Sesamsås: Mixa kokosgrädde, japansk soja, mirin, tahini, ingefära, röd chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.
  4. Ris: Skölj och koka riset enligt anvisning på förpackningen med salt.
  5. Ta från värmen och smaksätt det varma riset med mirin. Låt svalna tills riset är ljummet.
  6. Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad lax, färdig kimchi eller gör din egen snabba kimchi, avokado, gurka och koriander. Ringla över sesamsås. Strö över salladslök, sesamfrön och gärna rostad lök.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostadlök.

Näringsvärde per portion

Energi: 4209 kj / 1001 kcal
Protein:27 g
Kolhydrater: 120 g
Fett: 45 g
Salt: 2 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer