Hoppa till sidans innehåll

Recept

Pastagratäng med rökt lax och spenat


Med färsk, fylld tortellini går det snabbt att laga och ställa fram en härlig pastagratäng på middagsbordet. Förutom pastaknyten gömmer sig bitar av kallrökt lax, bladspenat och körsbärstomater i gratängen. Vinn mer tid – gör bechamelsåsen en dag i förväg!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2015.

Ingredienser

  • 500 g färsk fylld pasta (t ex ostfylld tortellini)
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk (3%)
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 200 g kallrökt lax
  • 200 g fryst bladspenat (tinad)
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 dl riven lagrad ost (t ex präst- eller sveciaost)
  • färsk basilika till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blötlägg pastan i kallt vatten.
  3. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning. 
  4. Koka upp och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner i botten. Krydda med muskot, salt och peppar.
  5. Skär laxen i strimlor. Häll av pastan.
  6. Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost. 
  7. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. 
  8. Garnera pastagratängen med färsk basilika. Servera gärna med en fräsch grönsallad.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Variera pastagratängen med färdig köttfärssås, grillade grönsaker eller kyckling istället för lax.

Näringsvärde per portion

Energi: 2680 kj / 641 kcal
Protein:36 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 32 g
Salt: 4,6 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer