Recept
Päronkaka med pecannötter och rosmarin
- Över 60 minuter
- Medel
-
11 röster
-
Rågmjöl gör kakan smakrik och går fint ihop med päron och rosmarin. Inget bakpulver eller jäst behövs. Byt ut päron mot äpple om du hellre vill det. Servera med en klick grädde eller ät som den är.
Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2017.
Ingredienser
-
150
g
kallt, tärnat
smör
-
1 1/2
dl
strösocker
-
1
ägg
-
1
dl
vetemjöl
-
1 1/2
dl
grovmalt
rågmjöl
-
1
msk
finhackad
rosmarin
-
2
små
päron
-
1
dl
pecannötter
-
flingsalt
-
vispgrädde
(till servering)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Blöt ett bakplåtspapper och krama ur det. Lägg papperet i en rund form, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
- Nyp ihop smöret med strösocker i en bunke. Tillsätt ägg och blanda väl. Rör ner vetemjöl, rågmjöl och rosmarin och blanda till en jämn deg.
- Tryck ut jämnt i formen. Dela, kärna ur och skär päron i 1/2-cm tunna skivor. Tryck ner päronskivorna och pecannötter i ett fint mönster i kakan.
- Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Toppa med lite flingsalt. Servera gärna med vispgrädde.
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett. Servera med vispbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Näringsvärde per portion
Energi: | 1466 kj /
351 kcal |
Protein: | 3 g |
Kolhydrater: | 26 g |
Fett: | 26 g |
Salt: | 0,91 g |