Recept

Palak paneer

Aromatisk indisk maträtt med tofu och babyspenat i en intressant sås med smak av ingefära, chilifrukt, garam masala och muskot. En underbar maträtt med sagolika smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2009.

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 cm ingefära
  • 4 gröna chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 tsk garam masala
  • 1 1/2 krm riven muskot
  • 5 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 sats Paneer (se länk nedan under steg 3) eller tofu (à ca 300 g)
  • 1 påse färsk babyspenat (à 70 g)
  • 1/2 kruka koriander
  • olja

Näringsvärde per portion

Energi: 1776 kj / 426 kcal
Protein:7 g
Kolhydrater: 6 g
Fett: 42 g
Salt: 1 g

Gör så här

  1. Skala och skiva lök, vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och skiva chilin. Fräs detta i smör utan att det tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt garam masala och muskot. Fräs 1 minut.
  2. Häll i grädden och koka på svag värme i 10 minuter. Mixa allt till en slät sås med stavmixer. Smaka av med salt.
  3. Stek Paneer/tofu lätt gyllenbrun i olja.
  4. Grovhacka koriandern. Koka upp såsen. Vänd ner spenat, koriander och paneer/tofu. Låt allt bli varmt.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter.