Recept

Oxfilé tartar med sojamajonnäs och asiatiska örter


En tartar på oxfilé med asiatiska smaker. Denna oxfilé tartar serveras tillsammans med en hemgjord sojamajonnäs, krispig rättika, koriander och mynta. Toppen som förrätt till nyår eller annat festligt tillfälle!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2018.

Ingredienser

  • 10 cm rättika
  • 250 g oxfilé
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • salt
  • svartpeppar

Sojamajonnäs

  • 1 litet ägg
  • 2 msk japansk soja
  • 1 1/2 msk risvinäger
  • 2 dl neutral olja
  • 1 tsk finriven färsk ingefära

Gör så här

  1. Sojamajonnäs: Knäck ägget i en mixerkanna. Tillsätt soja och vinäger och mixa ihop. Tillsätt oljan, lite i taget under mixning. Mixa till en tjock majonnäs. Rör ner ingefäran och förvara övertäckt i kylen.
  2. Skala och skiva rättikan tunt, gärna på mandolin. Lägg i iskallt vatten en stund så den blir krispig. Lyft upp och lägg i kylen fram till servering.
  3. Finhacka oxfilén och plocka örterna. Förvara i kylen fram till servering.
  4. Lägg en klick majonnäs på varje tallrik. Toppa med oxfilén. Blanda örter med rättika, sesamolja och sesamfrön. Krydda med salt och peppar och fördela över tartaren.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj en färdiggjord äggfri majonnäs och smaksätt med soja, risvinäger och ingefära.

Näringsvärde per portion

Energi: 1380 kj / 329 kcal
Protein:16 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 28 g
Salt: 2 g