Recept

Nori Dolmas

Hur du inte testat Nori Dolmas än så är det dags nu! Du blandar ihop färs med risgrynsgröt, lök och sirap och rullar in röran i vitkålsblad. Efter att smakerna fått berikas i ugnen och tillsammans med syrliga lingon är tilltugget lysande.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008.

Ingredienser

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1/2 dl finhackad lök
  • 1 msk smör
  • 250 g blandfärs
  • 1/2 dl risgrynsgröt (i slang)
  • 1 litet ägg ( 1 litet ägg motsvarar 1/2 ägg)
  • 3 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 2 msk vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • lingon till garnering

Gör så här

  1. Skär bort rotfästet och lösgör kålbladen. Lägg bladen i kokande lättsaltat vatten i 7-8 minuter. Ta upp och kyl snabbt av bladen i kallt vatten. Låt rinna av på en handduk tills de är nästan helt torra.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Mjukstek löken i smör. Låt svalna. Blanda färs med risgrynsgröt, lök, ägg, 1/3 av sirapen, salt och nymalen vitpeppar till en jämn och smidig färs.
  3. Täck en sushimatta, "maki-su", med plastfolie. Skär bort alla grova delar på kålbladen. Täck hälften av plastfolien med kålblad (gör inget om det är små bitar, bara de täcker). 
  4. Lägg 1/3 av färsen på kålbladen i en bred sträng. Rulla försiktigt ihop till en rulle, ca 3 cm i diameter. 
  5. Gör 2 rullar till på samma sätt.
  6. Ta bort plastfolien, lägg rullarna trångt i en smörad brödform (ca 2 liter, för 8 port) eller i en liten ugnsform.
  7. Blanda vatten och kalvfond. Häll över rullarna. Ringla över resten av sirapen. Salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 25 minuter eller tills rullarna fått fin färg. Ös rullarna ett par gånger under stekningen. Ta ut och låt svalna något. Ställ kallt i minst 3-4 timmar. Förbered hit. 
  8. Sätt ugnen på 150°C. Skär upp rullarna i ca 2 cm höga stubbar. Värm dem ca 10 minuter på en ugnsplåt i ugnen. Lägg upp på fat. Garnera med färska eller rårörda lingon.