Hoppa till sidans innehåll

Recept

Nori Dolmas

Hur du inte testat Nori Dolmas än så är det dags nu! Du blandar ihop färs med risgrynsgröt, lök och sirap och rullar in röran i vitkålsblad. Efter att smakerna fått berikas i ugnen och tillsammans med syrliga lingon är tilltugget lysande.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008.

Ingredienser

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1/2 dl finhackad lök
  • 1 msk smör
  • 250 g blandfärs
  • 1/2 dl risgrynsgröt (i slang)
  • 1 litet ägg ( 1 litet ägg motsvarar 1/2 ägg)
  • 3 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 2 msk vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • lingon till garnering

Gör så här

  1. Skär bort rotfästet och lösgör kålbladen. Lägg bladen i kokande lättsaltat vatten i 7-8 minuter. Ta upp och kyl snabbt av bladen i kallt vatten. Låt rinna av på en handduk tills de är nästan helt torra.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Mjukstek löken i smör. Låt svalna. Blanda färs med risgrynsgröt, lök, ägg, 1/3 av sirapen, salt och nymalen vitpeppar till en jämn och smidig färs.
  3. Täck en sushimatta, "maki-su", med plastfolie. Skär bort alla grova delar på kålbladen. Täck hälften av plastfolien med kålblad (gör inget om det är små bitar, bara de täcker). 
  4. Lägg 1/3 av färsen på kålbladen i en bred sträng. Rulla försiktigt ihop till en rulle, ca 3 cm i diameter. 
  5. Gör 2 rullar till på samma sätt.
  6. Ta bort plastfolien, lägg rullarna trångt i en smörad brödform (ca 2 liter, för 8 port) eller i en liten ugnsform.
  7. Blanda vatten och kalvfond. Häll över rullarna. Ringla över resten av sirapen. Salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 25 minuter eller tills rullarna fått fin färg. Ös rullarna ett par gånger under stekningen. Ta ut och låt svalna något. Ställ kallt i minst 3-4 timmar. Förbered hit. 
  8. Sätt ugnen på 150°C. Skär upp rullarna i ca 2 cm höga stubbar. Värm dem ca 10 minuter på en ugnsplåt i ugnen. Lägg upp på fat. Garnera med färska eller rårörda lingon.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer