Nässelsoppa med fänkål
Ta vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019
Ingredienser
4 portioner
Soppa
2 schalottenlökar
1/2 vitlöksklyfta
1/2 fänkål
2 msk smör
1 msk finrivet citronskal
1 stjärnanis
4 dl kycklingbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk (3%)
800 g rensade och förvällda nässlor (eller 2 liter färska nässlor)
200 g färsk eller tinad fryst spenat
2 msk färskpressad citronjuice
salt
dill (till garnering)
Pocherade ägg
1 l vatten
2 msk vitvinsvinäger
4 ägg
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: uteslut de pocherade äggen.
Gör så här
Tips
Buljongen kan bytas mot 4 dl vatten och 1 1/2 msk konc kycklingfond (för 4port).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1450 KJ / 345 kCal
Fett26 g
Salt2.69 g
Kolhydrater6 g
Protein19 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegod!
Alexandra
2020-07-21Jättegod soppa! Skippade spenaten och hade extra mycket nässlor istället. Behövs dock extra buljong för att soppan inte ska bli för tjock.
Kristina
2019-05-07Jättegod soppa om man tar ca 100 gr nässlor!
Görel
2019-05-06