Recept

Mustig gulasch

Det här receptet på mustig gulasch är något för dig om du gillar att laga prima och fylliga grytor. Gulaschen får en otroligt djup, mustig och magnifik smak och tillsammans med apelsinmajonnäs blir den här rätten sagolik!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2005.

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 1 - 1 1/2 msk margarin
  • 2 msk paprikapulver
  • 8 dl vatten
  • 400 g grytbitar av nöt
  • 2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 1 1/2 köttbuljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 lagerblad
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 chilifrukt t ex spansk peppar
  • 4 potatisar
  • 2 paprikor gärna av olika färger
  • ev salt

Näringsvärde per portion

Energi: 1307 kj / 312 kcal
Protein:34 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 12 g
Salt: 0,3 g

Gör så här

  1. Skala och skär löken i ringar. Fräs löken glansig i margarin i en stekgryta. Strö över paprikapulver. Tillsätt vatten.
  2. Skär köttet i små tärningar. Rör ner det, vin, buljongtärningar, pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker i grytan. Kärna ur och hacka chilifrukten fint och rör ner den i grytan. Låt soppan koka under lock i 40 minuter.
  3. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg den i grytan och koka ytterligare 15 minuter.
  4. Skär paprikan i bitar och rör ner dem när det återstår 5 minuter. Smaka ev av med salt. Servera med en klick apelsinmajonnäs (se Tips).

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: servera med äggfri majonnäs eller crème fraiche som smaksätts med lite rivet apelsinskal.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att receptet ska räcka till 6 portioner, tillsätt mer krossade tomater, fler potatisar och paprikor. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Apelsinmajonäs
Blanda 1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil och finrivet skal från en väl sköljd apelsin (för 4 port). Smaka av med salt och peppar.