Hoppa till sidans innehåll

Recept

Mjuk pepparkaka med frostade tranbär


Ingen glögg utan pepparkaka! Men skippa den traditionella hårda pepparkakan och baka en mjuk och saftig pepparkaka med en syrligt fräsch färskosttopping i stället. Tranbären bryter av fint mot den söta kakan, rulla några av dem i socker för en frostig effekt!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015.

Ingredienser

30 minibitar

Pepparkaka

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl rårörsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 dl filmjölk

Tranbärsfrosting

  • 300 g färskost
  • 1/2 dl florsocker
  • 1/2 dl tinade tranbär

Sockrade tranbär

  • 1 dl frysta tranbär
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra och bröa en ugnssäker form, ca 20x30 cm.
  3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Vispa ner smör och filmjölk i äggvispet. Vänd ner mjölblandningen. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna.
  7. Vispa färskost och florsocker luftigt. Rör ner de tinade tranbären. bred krämen över den kalla kakan.
  8. Blanda de frysta tranbären med sockret. Strö över kakan. Skär i bitar.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, filmjölk och färskost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av matfett, filmjölk och färskost.

Näringsvärde per portion

Energi: 574 kj / 137 kcal
Protein:2 g
Kolhydrater: 15 g
Fett: 8 g
Salt: 0,2 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer