Recept

Mjölkfri kola


Här är ett recept för dig som vill ha klassisk gräddkola - fast mjölkfri. Smöret har vi bytt ut mot mjölkfritt margarin och vispgrädden väljer du själv om du vill byta mot havre-, soja- eller kokosmjölk. Receptet är noga utprovat och är precis så där sött, knäckigt och mjuksegt som kola ska vara.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015.

Ingredienser

ca 40 st
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl strösocker (270 g)
  • 3 dl sojagrädde eller annan mjölkfri gräddersättning som havregrädde eller kokosgrädde (300 g)
  • 1 1/2 dl ljus sirap (210 g)
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. 
  2. Koka upp och låt koka på svag värme till 125°C, det tar 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter (väljer du kokosgrädde så tar den cirka dubbelt så lång tid att komma upp i 125°C). Rör då och då. 
  3. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15x20 cm (för 40 bitar). Låt svalna i rumstemperatur. 
  4. Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager. 

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Om havregrädde används är kolan inte glutenfri.

Näringsvärdet är beräknat med sojagrädde på hela satsen.

Tips

Strö gärna över lite flingsalt innnan kolan har stelnat helt. Sött och salt gillar varandra!

Näringsvärde per portion

Energi: 10518 kj / 2521 kcal
Protein:6 g
Kolhydrater: 425 g
Fett: 85 g
Salt: 4,51 g