Recept

Minibiskvier med saffran och apelsin


Till det yttre är detta inget annat är små söta minibiskvier doppade i mörk choklad. Ta en tugga och det guldgula innanmätet blottas – en len smörkräm med tydlig smak av saffran och apelsin. Oemotståndliga munsbitar att duka upp på julens gottebord!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016.

Ingredienser

ca 30 st i ministorlek
  • 200 g grovt riven mandelmassa
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 påse saffran (à 0,5 g)
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl florsocker
  • ca 200 g mörk choklad (70%)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa snabbt ihop grovt riven mandelmassa och äggvita med elvisp till en slät smet. Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa ca 30 bottnar (i storleken av en 5-krona) på en bakpapperklädd plåt.
  3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
  4. Blanda apelsinjuice med saffran. Låt stå 30 minuter. Vispa smör och florsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt saffransjuicen. Fortsätt vispa till en slät kräm.
  5. Spritsa eller bred smörkrämen på bottnarna så det blir en liten topp. Låt stelna i kylen ca 30 minuter.
  6. Smält chokladen över vattenbad, låt chokladen svalna lite. Doppa biskvierna i chokladen.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och choklad.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av matfett och choklad.
Innehåller ägg.

Näringsvärde per portion

Energi: 332 kj / 79 kcal
Protein:0,6 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 6 g
Salt: 0,08 g

Kommentarer

Jytte Anmäl

Små nätta biskvier. Fick för mycket choklad över. Tror 150 gram hade räckt.

Emma Anmäl

Jag gillar mycket smörkräm, men det räcker med 150 g smör i det här receptet, både med tanke på mängden och att smaken av saffran och apelsin då blir mer framträdande.

Ingemar Anmäl

skall väl vara den gamla enkronan. med den nya leksakspegen blir riktigt pilligt

Lägg till en egen kommentar.