Recept

Medelhavsfalu

Medelhavsfalu är en enkelt lagad korvrätt med ett festligt upplägg av körsbärstomater, riven parmesan och senapssås. Falukorven fyller du med marinerade grönsaker och serverar med den lena senapssåsen på crème fraiche, dijonsenap och honung.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2010.

Ingredienser

  • 800 g falukorv
  • 1 kruka basilika
  • 1 burk, marinerade grönsaker t ex zucchini och paprika
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk ströbröd
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 msk olivolja

Senapssås

  • 2 - 2 1/2 tsk dijonsenap
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär korven i 1-2 cm tjocka skivor men låt den hålla ihop nedtill.
  3. Skär basilikan i strimlor men spara några blad till garnering. Låt de marinerade grönsakerna rinna av. Hacka dem fint om de är hela. Blanda dem med den strimlade basilikan.
  4. Lägg korven i en ugnssäker form och fördela röran mellan korvskivorna.
  5. Blanda riven parmesan, ströbröd, salt och peppar. Fördela det över korven. Lägg körsbärstomaterna bredvid och ringla över olivoljan. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Senapssås: Rör ihop ingredienserna till senapssåsen, krydda med salt. Servera falukorven med senapssås och gärna ett potatismos samt kokt broccoli eller gröna bönor.

För alla

Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten.
Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd och laktosfria mjölkprodukter.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd och välj mjölkfritt ostalternativ. Byt crème fraiche mot t ex Sour Supreme (innehåller soja) eller imat fraiche (innehåller havre) och yoghurt mot t ex Alpro soya yofu naturell eller använd enbart en sort.
Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Liknande recept

Kommentarer

Louise Anmäl

Gjorde en tomat sås istället för körsbärstomaterna kanon gott skippade senapssåsen men skall prova den nästa gång. tyckte inte om de marinerade grönsakerna men i övrigt mycket gott

Elisabeth Anmäl

Mycket gott! Vi hittade dock inga marinerade grönsaker utan tog istället blandade frysta som vi först kokade i mikron och sedan hackade. Senapssåsen var riktigt god.

Redaktionen Anmäl

Jonas C Wahlström: Jag är inte så förtjust i falukorv, men den här varianten var både godare och mer festlig än annars. Alla gillade den! Tillbehören var något mesiga, så för att matcha medelhavssmaken från korven valde jag att göra en tomatsås med haricots verts, rödlök och smulad fetaost i stället för körsbärstomaterna. Dubblade också mängden senap i såsen och ost till korven. BETYG: 4,4

Lägg till en egen kommentar.