Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Masala med kikärter och spenat


Det är många olika kryddor i grytan, men det är det värt – de ger fantastisk smak. Särskilt när de får fräsa i rikligt med olja. Servera denna ljuvliga kikärtsgryta med ris och naanbröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2017.

Ingredienser

4-6
  • 2 förp kokta kikärter (à 380 g)
  • 2 rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 krm kardemummakärnor
  • 2 kanelstänger
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 - 2 tsk chiliflakes
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 2 - 3 msk färskpressad citronjuice
  • 2 förp färsk bladspenat (à 65 g)

Tillbehör

  • kokt basmatiris
  • ev naanbröd

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs kardemumma, kanel, pepparkorn, kryddnejlikor, lagerblad och chiliflakes i rapsoljan ca 3 minuter i en stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs ytterligare 2 minuter under omrörning. 
  3. Tillsätt tomatpuré, gurkmeja, garam masala och salt. Låt fräsa ytterligare ett par minuter. Häll i vattnet, koka upp och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt kikärtorna och låt koka 10–15 minuter till. Rör då och då, tillsätt ev mer vatten. 
  5. Mosa försiktigt några få kikärter, så att de »reder« grytan lite. Smaka av med citronjuice och ev mer salt. Ta pannan från värmen och vänd ner spenaten.
  6. Tillbehör: Servera med ris och ev naanbröd.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd bjuds.

Tips

Vill du ha extra syra är lime gott till.

Näringsvärde per portion

Energi: 3877 kj / 925 kcal
Protein:28 g
Kolhydrater: 127 g
Fett: 31 g
Salt: 4,63 g