Recept

Mandelmarängtårta med choklad och färska bär

Ett somrigt recept på mandelmarängtårta med choklad och färska bär som passar perfekt till festliga tillfällen. Du gör en botten av maräng och garnerar tårtan med mörk choklad, äpple, citronmeliss och bär som hallon, blåbär och vinbär.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011.

Ingredienser

8 bitar
  • 4 äggvitor
  • 2 dl ljust muscovadoråsocker
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 200 g mandelmassa
  • olja eller potatismjöl till plåten
  • vispad grädde eller mjölkfritt alternativ till servering

Garnering

  • 50 g mörk ren choklad av hög kvalitet
  • 1 l färska bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar och röda vinbär
  • 1/2 äpple i tunna skivor
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Häll äggvitor, socker och citronjuice i en rostfri bunke. Placera bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa med elvisp tills marängmassan är riktigt fast och skålen kan vändas utan att smeten faller ut. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa en liten stund.
  3. Grovriv mandelmassan och vänd försiktigt ner den i marängsmeten.
  4. Olja ett bakplåtspapper och pudra med lite potatismjöl. Bred ut hälften av smeten till en avlång botten, 15 x 30 cm (för 8 bitar). Spritsa med en grov tyll eller klicka ut resten av smeten ytterst runt kanten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnsvärmen, öppna luckan och låt marängen stå kvar i ugnen på eftervärmen medan ugnen svalnar.
  6. Garnering: Smält chokladen och ringla eller pensla den över tårtans botten. Låt stelna.
  7. Garnera tårtan med bär, äpple, chokladfigurer (se Tips nedan) och citronmeliss strax före servering.
  8. Bjud med vispad grädde.

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: servera med laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: servera med mjölkfri gräddersättning av havre eller soja.

Tips

Gör chokladfigurer!
Fyll 75 g smält mörk choklad (för 8 bitar) i en plastpåse. Klipp av ena hörnet och ringla chokladen på bakplåtspapper. Låt stelna.