Recept

Mammas rabarberpaj

Delikat, smakrik och förtjusande är mammas rabarberpaj. Snabbt och smakfullt. Den sura rabarbern sockras ordentligt innan du lägger ner den i pajskalet. Fluffig vaniljvisp, glass eller grädde smakar väldigt gott till.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2001.

Ingredienser

Fyllning

  • 6 rabarberstjälkar
  • 4 msk socker

Deg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Till servering

  • glass, vaniljvisp eller grädde

Gör så här

  1. Fyllning: Skär av de yttersta ändarna på rabarberstjälkarna och skala bort det yttersta, tunna skalet. Skär rabarbern i små bitar, ungefär 2 centimeter långa.
  2. Häll ett par matskedar vatten i en kastrull. Lägg i rabarberbitarna och sockret. Koka i 5-10 minuter eller tills rabarbern blir mjuk. Smaka av och känn efter om du vill ha mer socker.
  3. Deg: Sätt ugnen på 200°C.
  4. Lägg smöret i en liten kastrull och smält det på låg värme.
  5. Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i bunken och rör om ordentligt.
  6. Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en deg.
  7. Lägg degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och platta ut den med händerna så att den täcker botten och går upp en bit på kanterna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut pajen ur ugnen och fyll med rabarbern, bred ut dem i ett jämnt lager. Ställ in pajen i ugnen igen i ytterligare ca 10 minuter.
  9. Ät med glass, vaniljvisp eller grädde.