Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

Recept

Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan


Vem tackar nej till en riktigt fin fiskgratäng? Den här är det nästan lite retrokänsla på. Koka ihop en god vitvinssås, ladda potatismoset med parmesan och matcha med finfina portionsbitar torskfilé. Skjuts in i ugnen! Strössla sedan med färska räkor och dill.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2015.

Ingredienser

Svampfräs

  • 250 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 200 g fryst, tinad bladspenat
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm peppar

Potatispuré

  • 1 kg mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 dl riven parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Räkor

  • 500 g räkor med skal

Vitvinsås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 600 g torskryggfilé (MSC-märkt)
  • 1 1/2 krm salt
  • 1/2 krm peppar

Till garnering

  • dill

Gör så här

  1. Potatispuré: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. 
  2. Räkor: Skala räkorna, ställ kallt.
  3. Svampfräs: Ansa och skär champinjonerna i mindre bitar. Fräs i smöret ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 175°C.
  5. Potatispuré: Pressa den kokta potatisen. Blanda med smör, äggulor, olja, parmesan, salt, peppar och muskot. Låt purén svalna lite.
  6. Vitvinssås: Skala, dela och hacka schalottenlöken.
  7. Fräs löken i smöret ca 3 minuter utan att den får färg.
  8. Rör ner vetemjölet. Tillsätt vin, fond och vatten under vispning, lite i taget. Låt koka på svag värme ca 15 minuter. Rör ner grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och kajennpeppar. Sila ev såsen.
  9. Montera gratängen: Fyll potatispurén i en spritspåse med tyll. Spritsa fina toppar längs kanterna i en smord ugnsform ca 20 x 30 cm (för 4 port).
  10. Krydda torsken med salt och peppar. Fördela svampfräset i mitten av formen. Lägg torsken ovanpå svampfräset. Häll över såsen och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  11. Höj värmen till 225°C och låt stå ytterligare ca 10 minuter.
  12. Till garnering: Strö över räkorna och garnera med dill.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölsredning mot glutenfri mjölmix alternativt gör istället en toppredning med majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde, och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Byt ost mot och ostersättning.
Gör äggfri: ersätt äggulorna i moset med t ex några matskedar crème fraiche. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.

Tips

Gratängen kan göras i fyra ugnssäkra portionsformar i stället för i en stor form. Tillaga i så fall portionsgratängerna ca 15 minuter på 250°C.

Näringsvärde per portion

Energi: 4300 kj / 1027 kcal
Protein:53 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 64 g
Salt: 4,56 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer