Recept

Ljusa muffinsfrallor


Härliga frukostfrallor där den lösa degen klickas ner i en muffinsplåt, det gör frallorna luftiga och fina. Degen är gjord av en hemgjord glutenfri mjölmix bestående av majs-, havre-, ris- och potatismjöl. Förvara de ljusa frallorna i frysen och ta fram efterhand.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2015.

Ingredienser

10 frallor
  • 3 1/2 dl egenblandad glutenfri mjölmix (se recept i tipset nedan)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk skal av psylliumfrön
  • 1 1/2 msk pofiber
  • 12 g färsk jäst
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 3 1/2 dl vatten (ca 37°C)
  • 1 äggvita
  • olja eller smör till formen
  • sesam- eller vallmofrön att strö över

Gör så här

  1. Blanda mjölmix, salt, psylliumfröskal och pofiber väl i en bunke. 
  2. Smula ner jästen. Tillsätt olja, honung, vatten och äggvita.
  3. Vispa till en slät smet, gärna med elvisp. Smeten ska vara lös.
  4. Låt vila övertäckt ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C. 
  6. Klicka smeten i en smord muffinsplåt. Strö över sesam- eller vallmofrön. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  7. Ställ försiktigt in i mitten av ugnen ca 20 minuter.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Innehåller ägg. 

Tips

Till 1 liter glutenfri mjölmix blandar du 3 dl majsmjöl, 4 dl havremjöl (rent för glutenfritt), 2 dl rismjöl och 1 dl potatismjöl. Använd 3 dl av mjölmixen till receptet (för 10 frallor). Förvara mjölmix som blir kvar i en tättslutande burk och använd till bröd, bullar och kakor.

Näringsvärde per portion

Energi: 445 kj / 107 kcal
Protein:2 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 3 g
Salt: 0,71 g